There are no translations available.

Jest mi niezmiernie miło pochwalić się wynikami badan studentki z SGGW. Warto przeczytać.

 


Swoje miody udostępniłem mojej klientce, która studiuje Technologie Żywności na SGGW w celu przeprowadzenia badań.

Poniżej opinia i wyniki. Naprawdę jestem dumny.

Dzięki uprzejmości właściciela TĘCZOWEJ PASIEKI, otrzymałam dwa miody, które zostały zbadane przez moją grupę studentów z SGGW kierunek - technologia żywności.
Otrzymane miody to spadziowy i nawłociowy.
Pierwszym badaniem przeprowadzonym było - wykrywanie dodatku miodu sztucznego - stwierdzanie obecności hydroksymetylofutfuralu, na podstawie reakcji z rezocyną.
Wyniki zadziwiły nawet prowadzącą ćwiczenia. Pani Doktor objaśniając barwę powstałą po przeprowadzeniu reakcji (intensywnie czerwona w badanym dla porównania miodzie sztucznym) stwierdziła, że jest to jeden z najlepszych miodów, które kiedykolwiek zostały przebadane na Uczelni.
Podwyższoną zawartością hydroksymetylofutfuralu charakteryzują się miody zafałszowane cukrem, źle przeprowadzonej dekrystalizacji oraz długo przechowywane.
Po wykonaniu badania, barwa powstała pod wpływem reakcji z rezycyną była śladowa, co potwierdza wysoką jakość sprzedawanych miodów w TĘCZOWEJ PASIECE.
Oznaczaliśmy również obecność enzymów amylolitycznych rozkładających skrobię, których obecność lub nieobecność, stwierdza sie za pomocą płynu Lugola. Brak zabarwienia w próbówce, potwierdził obecność rozkładu skrobi prze zawarte w miodzie enzymy.


Jeszcze raz bardzo dziękuję, nie tylko za udostępnione miody, także za możliwość kupienia bardzo dobrego produktu do użytku domowego.
Z poważaniem
Monika Taperek

Add comment


Security code
Refresh

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

There are no translations available.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Read more...

Miód Naturalny © 2010 - 2020 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652