miód nawłociowyMiód nawłociowy jest stosunkowo nową i rzadką odmianą miodu w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru nawłoci potocznie zwanej mimozą. Wysokie, chwiejące się na wietrze łany nawłoci kwitną złociście przez całe lato aż do późnej jesieni - właściwie do pierwszych przymrozków. Ze względu na porę roku, w której kwitnie nawłoć (przełom sierpnia i września), miód ten jest dosyć trudny do uzyskania. W tym czasie pszczoły z reguły już się szykują do zimy - a większość pszczelarzy przygotowuje swoje rodziny pszczele do zimowli. Pszczelarze, którzy chcą pozyskać miód nawłociowy muszą zadbać o późne zakarmienie pszczół na zimę.

Miód nawłociowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą - bywa słomkowożółty lub piękny jasnobursztynowy. W smaku jest słodki, ale wyczuwa się w nim charakterystyczną, subtelną kwaśnawo-gorzkawą lub cytrynową nutę. Pachnie bardzo przyjemnie. Dla zachowania jak najdłuższego aromatu należy pamiętać o zamykaniu słoika. Każdy miód bardzo łatwo przechodzi innymi zapachami.

Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który daje się łatwo rozsmarować na pieczywie. Doskonale nadaje się do kremowania.

Serdecznie zapraszam!!!

Nawłoć kanadyjska Nawłoć kanadyjska

Miód nawłociowy jest polecany dla osób z nadciśnieniem, a dla nas wszystkich - w celach pielęgnacyjnych oraz zapobiegawczo i wzmacniająco w okresie jesieni i zimy. Właściwości zdrowotne miodu nawłociowego wynikają wprost z cech surowca dostarczającego nektaru: nawłoć pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w drogach moczowych, stosowana jest w kamicy nerkowej i w skąpomoczu. Stosuje się ją też w leczeniu ran i owrzodzeń.

Podobnie działa miód nawłociowy. Dzięki swoim właściwościom antyspetycznym, moczo- i żółciopędnym oraz wzmacniającym organizm polecany jest w leczeniu przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego. Miód nawłociowy ma dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek, a także żył kończyn dolnych.

Zobacz także

Komentarze  

 
+4 #1 ewa myślińska 2014-12-10 11:57
Miód nawłociowy jadłam ja i moja rodzina i jest naprawdę pyszny. Pozdrowienia dla Pana Zbigniewa byłam na pogadance na temat miodu w konstancinie /sanatorium/ i byłam pod wrażeniem. W zasadzie nic nie wie się o miodzie poza tym, że jest słodki i leczniczy
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652