Herzlich willkommen bei der Imkerei Regenbogen.

Meine Imkerei befindet sich in einer malerischen Gegend an der Weichsel, im Dorf Cieciszew, in der Gemeinde Konstancin Jeziorna. Trotz vieler landwirtschaftlicher Nutzflächen wird es dort keine landwirtschaftliche Tätigkeit ausgeübt. Es werden auch  keine chemischen Dünger eingesetzt, was sich positiv auf den Gesundheitszustand der Bienen auswirkt. Bienen sammeln den reinen Nektar, der nicht durch Bestandteile chemischer Dünger kontaminiert wird..

Meine Imkerei ist im Register des Kreistierarztes eingetragen.

Ich absolvierte zuerst die Fachoberschule für Gartenbau  in Piaseczno und dann die Agrarhochschule in Warschau, Fachrichtung Umweltschutz. Deswegen lege ich großen Wert auf  den ökologisch erzeugten Honig. Meine Ausbildung ist mir dabei behilflich. Ich strebe auch danach, meine Kenntnisse bezüglich der Bienenzucht zu vertiefen und meine Honigerzeugung zu vervollkommnen.

 

In unserem Angebot haben wir zur Zeit Blütenhonig, Lindenhonig und Goldrutenhonig. Ahornhonig von diese Saison ist nicht vorrätig.

Alle Personen, die an dem Einkauf interessiert sind, können sich mit mir in Verbindung per Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. oder Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. setzen oder mich unter der Handynummer +48501550652 erreichen.

Meine Imkerei

Bilder

  • Dzieci z warsztatów EkoKids
  • Description:

    Każdy mógł z bliska obejrzeć ul i dotknąć rodziny pszczelej.

  • Moja Pasieka
  • Robimy świece woskowe
  • Jarmark Bożonarodzeniowy Denzlingen
KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

Keine Übersetzungen vorhanden.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Weiterlesen...

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652