Z życia rodziny pszczelej

Keine Übersetzungen vorhanden.

Jesień w pasiece rozpoczyna się w niektórych rejonach Polski już "po lipie".

Ze względu na późny pożytek z nawłoci w mojej pasiece właśnie szykuję się do ostatniego w tym roku miodobrania. Planuję je na 22 września - jeśli pozwoli pogoda. Po miodobraniu pszczelarz wykonuje jesienny przegląd gniazd pszczelich rodzin. Odpowiednio układa ramki w ulach. Następnie rozpoczyna się podkarmianie zimowe. Pszczołom podaję specjalny pokarm - w zależności od rodziny. Pokarm ten (niemieckiej firmy) jest tak przygotowany, że pszczoły muszą znieść go z podkarmiaczki do gniazda i tam odpowiednio poukładać. Jest to invert.

W okresie późniejszym, kiedy w rodzinach pszczelich nie ma już czerwiu, rozpocznę polewanie pszczół Bivitalem, w celu walki z warrozą - pasożytem często nazywanym "pszczelą wszą". Jak już wspominałem, jest to sposób biologiczny - nie chemiczny - zwalczania tego pasożyta.

Tak przygotowane rodziny wchodzą w zimowlę. Z moimi kochanymi pszczółkami zobaczę się, niestety, dopiero wiosną, po pierwszym oblocie...

Keine Übersetzungen vorhanden.

Zimowla.

W tym miejscu chciałbym napisać kilka słów na temat tego co pszczoły robią zimą.

Kiedy rozmawiam z klientami, znajomymi pytają się mnie na ogół "czy pszczoły już śpią"

Moja odpowiedź brzmi "Nie" bo pszczoły zimą nie śpią - w takim rozumieniu jak chociażby niedźwiedź.

Zatem co robią pszczoły zimą?

Każdy pszczelarz przed zimą dokarmia pszczoły, tak żeby w trakcie Zimowli (zimy) pszczoły miały co jeść. Zimą pszczoły skupiają się w kulę, kształtu jajowatego i ścisło skupione poruszają mięśniami odwłoka wydzielając ciepło.

Kula ta cały czas "wiruje" A mianowicie pszczoły, które są na zewnątrz kuli marzną i wchodzą do wewnątrz a te które się ogrzały pomału zajmują miejsce tych które były na obrzeżach kuli. Kula ta nazywa się Kłębem zimowym.

Jako że pszczoły nie brudzą w ulu a przez cały okres zimowli, pszczoły się odżywiają, wszystkie produkty przemiany materii przechowują w specjalnie do tego przystosowanym jelicie. Kiedy temperatura na wiosnę osiągnie w cieniu powyżej 10C pszczoły wylatują z ula i opróżniają jelito. Takie zachowanie nazywane jest oblotem oczyszczającym. W zeszłym roku pierwszy oblot odbył się 28 lutego 2011 roku. W tym czasie dobrze jest nie rozwieszać w pobliżu pasieki prania ani tez nie parkować samochodów.

Keine Übersetzungen vorhanden.

Matka pszczela na plastrze

Pszczelarstwem zajmuję się od kilku lat. Nie sądziłem że tak mnie to wciągnie i stanie się nie wiadomo kiedy ogromną pasją. Pasja ta, fascynacja, narastała razem z tym jak poznawałem od środka życie rodziny pszczelej w ulu. W tej części mojej strony, chciałbym wszystkim przybliżyć nieco jak to jest w ulu, skąd w ogóle biorą się pszczoły, skąd bierze się miód, po co pszczoły zbierają pyłek oraz o samej pracy pszczelarza. Każdego, kto chciałby poczuć zapach powietrza wydobywającego się z ula, potrzymać w reku ramkę pszczelą, zobaczyć na własne oczy matkę pszczelą - królową zapraszam do swojej pasieki. Chętnie opowiem i podzielę się swoimi doświadczeniami.

Jednocześnie czekam na wszelkie sugestie dotyczące strony, jej zawartości oraz pytań, na które odpowiem.

Z pszczelarskim pozdrowieniem

Zbyszek (Zibi)

Keine Übersetzungen vorhanden.

Rodzina pszczela traktowana i definiowana jest jako organizm.

W skład rodziny pszczelej wchodza następujące rodzaje osobników
- pszczoły robotnice
- trudnie
- matka pszczela zwana królową

PSZCZOŁY ROBOTNICE (osobniki żeńskie)

W rodzinie pszczelej występuje podział pszczół robotnic w zależności od ich wieku. Pszczoła robotnica rodzi się (wygryza) po 21 dniach od złożenia zapłodnionego jaja przez matkę pszczelą.

Keine Übersetzungen vorhanden.

W tym miejscu chciałbym przybliżyć kilka ciekawostek z życia rodziny pszczelej.

Rodzina pszczela liczy od 20 000 do nawet 120 000 osobników. Liczebność głownie zależy od pory roku oraz od siły rodziny.

Zimą rodzina jest mniejsza liczy 20 - 30 tysięcy osobników, latem w pełni sezonu 80 a nawet 120 tysięcy osobników.

Aby pszczoły mogły wyprodukować jeden kilogram  miodu muszą:

wykonać lotów ok 160 tysiecy lotów

odwiedzić kwiatów od 200 tysiecy (lipa) do 2 mln 100 tysięcy (facelia)

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

Keine Übersetzungen vorhanden.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Weiterlesen...

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652