Keine Übersetzungen vorhanden.

miód rzepakowyMiód rzepakowy powstaje z nektaru rzepaku. Jest to jedna z roślin miododajnych, którą wszyscy znamy.

Miód ten w postaci patoki (płynnej) ma kolor jasnożółty lub żółty. Jego odcień zależy od ilości domieszki nektarów innych roślin. Charakteryzuje się tym, że jest miodem, który najszybciej krystalizuje, czyli przybiera postać krupca (skrystalizowaną) już nawet w ciągu tygodnia od miodobrania. Miód rzepakowy doskonale nadaje się do kremowania. Zarówno czysty miód rzepakowy skrystalizowany naturalnie jak i skremowany ma barwę białą. Skremowany ma konsystencję luźnego smalcu. Przypomnę, że krystalizacja jest naturalnym procesem zachodzącym w miodach - czyli: każdy prawdziwy miód krystalizuje.

Smak miodu rzepakowego jest delikatny. Chętnie jedzą go dzieci bo nie jest "słodki" - jeśli można tak powiedzieć o miodzie :-)

Miód rzepakowy:

  • wzmacnia serce, więc stosowany jest w chorobach układu krążenia,
  • pozytywnie wpływa na wątrobę (ma działanie detoksykacyjne),
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy,
  • działa korzystnie na skórę - przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi kaszel, więc stosowany jest przy infekcjach gardła nosa i oskrzeli,
  • używany jest w schorzeniach nerek i dróg moczowych,
  • zalecany jest w stanach wyczerpania organizmu.

Zobacz także

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

Keine Übersetzungen vorhanden.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Weiterlesen...

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652