Keine Übersetzungen vorhanden.

Witam serdecznie,

spieszę donieść że 12 Maja br odbyło się pierwsze miodobranie w Tęczowej Pasiece tego sezonu.

Dziś otrzymałem wyniki analizy laboratoryjnej.
Wg analizy miód wielokwiatowy o następującej zawartości nektaru poszczególnych roślin:

  • Klon 36,2%,
  • Wierzba 28,5%,
  • typ rzepaku (krzyżowe) 26,3%,
  • inne 9%.

Zatem mamy wspaniały, delikatny, delikatesowy wiosenny miód wielokwiatowy.O wyrazistym ale subtelnym smaku i ciemno-słomkowym kolorze.

Ponadto pozostałe parametry:

  • zawartość wody 18,3% (max dopuszczalna 20%),
  • liczba diastazowa 17,9 (co najmniej 8) świadczy ona od dojrzałości miodu oraz o tym czy pszczelarz dokarmiał pszczoły "cukrem",
  • HMF 0,19 (nie więcej niż 4) świadczy o tym czy miód nie był podgrzewany, rozpuszczany.

Miód będzie dostępny tylko w małych 200ml i średnich 300 ml słoikach ze względu na niedużą ilość oraz cenę. Cena miodu tak jak miód wrzosowy. Można będzie kupić na Flis Festiwalu.

Serdecznie zapraszam

Zobacz także

Kommentar schreiben


Sicherheitscode
Aktualisieren

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

Keine Übersetzungen vorhanden.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Weiterlesen...

Miód Naturalny © 2010 - 2019 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652