Keine Übersetzungen vorhanden.

 

PSZCZELARZ ROKU

Pszczelarz RokuW piątek 8 kwietnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja pt "Wpływ pszczół na środowisko i środowiska na pszczoły" Podsumowaniem konferencji było rozstrzygnięcie konkursu Pszczelarz Roku 2015.
Udało mi się uzyskać II miejsce w kategorii miód spadziowy ze spadzi liściastej. Zatem można powiedzieć, że jestem Drugim pszczelarzem w Polsce.

W konkursie startowali pszczelarze z całego kraju. Punkty uzyskiwano za:
- ankietę, w której kandydat opisywał i dokumentował swoje osiągnięcia w zakresie edukacji i działalności na rzecz polskiego pszczelarstwa oraz sposób prowadzenia pasieki. Moja ankieta uzyskała najwyższa ilość punktów z możliwych.
- za miód, dokonano analizy miodów zarówno w laboratorium (i tutaj wynik maksymalny jeśli chodzi o jakość miodu) oraz wynik subiektywny komisji czyli ocena organoleptyczna.

To ogromny zaszczyt i ogromne wyróżnienie. Na konferencji byli obecni wszyscy profesorowie, doktorzy, rektorzy uczelni rolniczych oraz inni naukowcy zajmujący się tematyką pszczół i jakością miodu, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz przedstawiciele związków i stowarzyszeń pszczelarskich. Miło było w tym zaszczytnym gronie stanąć i odebrać dyplom.
Pytanie czemu nie pierwszy?
No więc zacytuję wręczająca nagrody Panią Minister która powiedziała mniej więcej tak "Szkoda że prawie wszystkie nagrody trafiają do województwa kujawsko-pomorskiego a tylko dwie na Mazowsze i jedna do łódzkiego. "
Organizatorem całego konkursu była Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z siedzibą w Bydgoszczy.

 

Konferencja

Kommentar schreiben


Sicherheitscode
Aktualisieren

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

Keine Übersetzungen vorhanden.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Weiterlesen...

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652