There are no translations available.

30 Maja odbyło się drugie miodobranie tego roku. Co prawda pogoda nie pozwoliła nam go dokończyć wiec przesunęło się na dwa kolejne dni.

LABORATORIUM PRODUKTÓW PSZCZELICH

GOSPODARSTWA PASIECZNEGO "SĄDECKI BARTNIK"

33-331 STRÓZE 235

A N A L I Z A

Stróże 22.07.2011

Przedmiot Analizy: Próbka miodu dostarczona przez: Tęczowa Pasieka

Wyniki analiz w stosunku do wymagań zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773).

Oznaczone parametry Numer Próbki Norma
1 2
Zawartość wody (%) 17,6 17,4 Do 20
Kwasowość ogólna (ml 1 N NaOH/100g) 1,40 1,50 1-5
Przewodność właściwa(10-4 S/cm 2,3 5,2 Od 2
HMF (mg/100g) Do 4
Liczba diastazowa 38,5 38,5 Od 8,3
Zawartość sacharozy z melecytozą (%) Do 5
Udział pyłku przewodniego wielokwiat 13,1% pyłku lipy

Badania przeprowadzono wg RMRIRW z dnia 14.01.2009

Analizę wykonała:

Barbara Semla

mgr niż A. Cetnarowska

Próbka nr 1 miód został zakwalifikowany jako miód nektarowy wielokwiatowy .

Występujące pyłki:

  • rzepak
  • typ śliwy
  • kruszyna
  • wyka
  • facelia
  • koniczyna biała wierzba

Próbka nr 2 miód nie można zakwalifikować jako miód nektarowy lipowy, ponieważ udział pyłku lipy wynosi tylko 13,1 % . By miód można było zakwalifikować jako lipowy musi być nie mniej niż 20 % pyłku lipy. (można określić potocznie jako słaba lipa )

Występujące pyłki:

  • lipa 13,1%
  • rzepak
  • koniczyna biała
  • kruszyna
  • typ śliwy
  • klon
  • facelia
  • wiązówka błotna

 

Zobacz także

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

There are no translations available.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Read more...

Miód Naturalny © 2010 - 2019 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652