There are no translations available.

Szanowni Państwo,
poniżej zamieszczam analizę zbiorczą dotychczasowych miodobrań w sezonie 2013.
Rok ten jak na razie nie był przychylny dla pszczół poza okresem kwitnienia lipy.

Zapraszam chętnych do zapoznania się z wynikami analiz poszczególnych miodów.

POBIERZ PDF: Analiza zbiorcza w sezonie 2013

There are no translations available.

Ten rok obfituje w wiele niespodzianek jakie funduje nam przyroda. Zimna wiosna, gorący maj z przymrozkami oraz mokry czerwiec.

Trudno pszczołom podjąć jednoznaczną decyzje z jakich kwiatów zbierać nektar i pyłek bo wiosną wszystkie pożytki kwitły w rejonie Tęczowej Pasieki praktycznie w jednym terminie - wierzba, klon, sady i rzepak.

Udało się jednak odebrać dwa gatunkowe miody rzepakowy (o zawartości pyłku rzepaku 98,1%) oraz akacjowy (o zawartości pyłku z akacji 25,3%)

Dodam jeszcze, żeby miód można zaliczyć do gatunku np. akacjowy musi on posiadać zawartość pyłku akacji (pyłek przewodni) na poziomie powyżej 20%

Dlatego też każdy miód akacjowy i inne miody odmianowe mogą a w zasadzie smakują nieco inaczej, choć smak akcji jest dobrze wyczuwalny.

Analiza miodu wielokwiatowego
Analiza miodu rzepakowego Próbka B
Analiza miodu akacjowego Próbka A

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z wynikami analizy.

There are no translations available.

Na wstępnie chciałbym napisać kilka słów o samej analizie laboratoryjnej miodu. Po co tyle zamieszania i po co dodatkowe koszty?

Wiec tak. Analizę miodu wykonuję się w oparciu o polską normę określającą szczegółowo jakie parametry powinien spełniać miód. W takiej analizie bardzo łatwo można wychwycić zafałszowania miodu. Mogą być różnorodne...

There are no translations available.

Poniżej zamieszczam dwie analizy miodu nawłociowego.

Nawłoć kanadyjska

Pierwszą analizę zleciłem po pierwszym miodobraniu z nawłoci. Wynik analizy jest fascynujący. 83% pyłku z nawłoci. Daje to praktycznie czysty miód nawłociowy o charakterystycznym cytrynowo - kwaskowym smaku i ciekawym aromacie.

Drugą analizę zleciłem po miodobraniu które przeprowadziłem 18 września. I okazało się że również jest to miód nawłociowy. Co ciekawe tej nawłoci jest mniej 73,6%, natomiast dzięki dużej zawartości pyłku z maliny  - 19,3 % ma ciemniejszy kolor oraz łagodniejszy - a jak dla mnie osobiście- ciekawszy i bogatszy smak.

To ciekawy eksperyment. Bo można by powiedzieć ze jest to miód nawłociowo - malinowy. Oczywiście żadna norma takiego miodu nie przewiduje ale potocznie można się pokusić o takie stwierdzenie.

There are no translations available.

Poniżej zamieszczam analizę Miodu lipowego. W tabeli jest to próbka nr 2.

Jak widać z analizy jest to słaba lipa. Ponieważ jest tylko 13.1% zawartości pyłku lipy. Niestety w okresie kwitnienia lipy pszczoły kontynuowały prace na rzepaku. Jako że pszczoła jest wierna pożytkowi. I mimo że fruwa z kwiatka na kwiatek ale w obrębie jednej rośliny aż ta zakończy nektarowanie. Dopiero później pszczoły szukają nowego źródła nektaru. Zatem miód lipowy (słaby) posiada dodatek rzepaku, koniczyny białej, kruszyny, śliwy, klonu, facelii i co ciekawe wiązówki błotnej. Bardzo ciekawa kompozycja smakowo aromatyczna.

Pobierz PDF: Analiza miodu lipowego

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

There are no translations available.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Read more...

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652