There are no translations available.

Cennik miodów naturalnych

 

 

 

 

 

MIODY NEKTAROWE
(wielokwiat, rzepakowy, lipowy; nawłociowy, faceliowy, wielokwiatowy)
(multiflower; rape; lime; golden rod, backweat)
MIODY NEKTAROWO - SPADZIOWE
(spadź liściasta) i miód koniczynowy - obecnie niedostępny
(honeydew)
Wrzosowy - obecnie niedostępny

Słoik 180 ml (250g) rzepakowy, faceliowy

Słoik 270 ml (375g) nawłociowy

Słoik 450 ml (625g) nawłociowy, rzepakowy, faceliowy, wielokwiatowy

12 PLN

18 PLN

30 PLN

Słoik 450 ml (375g) niedostępny
35 PLN

Słoik 900 ml (1250g) nawłociowy, rzepakowy, faceliowy, wielokwiatowy

50 PLN

Słoik 900 ml (1250g) niedostępny 60 PLN Słoik 450 ml (625g) niedostępny 50 PLN

 

 

 

 

 

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

There are no translations available.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Read more...

Miód Naturalny © 2010 - 2019 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652