Total number of hits on all images: 828,516
- Pszczoły w Szkole i w Przedszkolu
- (25 images)
- Hits: 38,111
-
W galerii można obejrzeć relację z "odwiedzin" pszczół w szkołach i w przedszkolach. W ramach własnej akcji "Dbajmy o pszczoły" na zaproszenie szkół bądź przedszkoli lub innych organizacji zainteresowanych podniesieniem świadomości najmłodszych o pszczołach odwiedzam szkoły i przedszkola. Jeśli to możliwe mam ze sobą również ulik demonstracyjny z żywymi pszczołami. W trakcie spotkań w zależności od percepcji słuchaczy opowiadam o:
- życiu rodziny pszczelej
- zagrożeniach dla pszczół
- o miodach i innych produktach pszczelich.
Wszystkie osoby zainteresowane chętnie zapraszam.
- Odwiedziny w Pasiece
- (36 images)
- Hits: 65,191
-
Zdjęcia z odwiedzin młodzieży w Tęczowej Pasiece. Poznajemy zwyczaje rodziny pszczelej, dowiadujemy się o produktach pszczelich oraz smakujemy prawdziwych miodów.
- Otwarte Ogrody 2012 Relacja
- (22 images)
- Hits: 32,322
-
Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z Otwartych Ogrodów w Tęczowej Pasiece.
W trakcie można było wysłuchać jednej z 6 prelekcji pt. Z życia rodziny pszczelej, obejrzeć ul przeszklony oraz zdegustować miody.
Dzieci doskonale się bawiły w ogrodzie pod doskonałą opieką.
Dziękuję wszystkim gościom za wizytę i zapraszam ponownie.
- Jarmark Bożonarodzeniowy Denzlingen
- (27 images)
- Hits: 45,022
- Ja i moja Pasieka
- (53 images)
- Hits: 489,958
- Miodobranie
- (10 images)
- Hits: 97,796
- Rośliny odwiedzane przez pszczoły
- (2 images)
- Hits: 16,495
-
W tym miejscu prezentuje rośliny, które chętnie są oblatywane przez pszczoły. Z tych roślin pszczoły zbierają nektar jak i pyłek.
- Pasieka Zimą 2010/2011
- (5 images)
- Hits: 43,621
- Ule
- (0 images)
- Hits: 0
Kremowanie miodu
W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.
Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?
Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.
Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.
Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.
Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.
Gorąco polecam miód kremowany.
Read more...