There are no translations available.

Cennik miodów naturalnych

 

 

 

 

 

MIODY NEKTAROWE
(wielokwiat, rzepakowy, lipowy; nawłociowy, faceliowy)
(multiflower; rape; lime; golden rod, backweat)
MIODY NEKTAROWO - SPADZIOWE
(spadź liściasta) i miód koniczynowy
(honeydew)
Wrzosowy

Słoik 450 ml (625g) 30 PLN Słoik 450 ml (375g) 35 PLN
Słoik 900 ml (1250g) 50 PLN Słoik 900 ml (1250g) 60 PLN Słoik 450 ml (625g) 50 PLN

 

 

 

 

There are no translations available.

W sezonie 2012 pszczoły poza miodami nektarowymi zebrały spadź liściastą z której powstał miód spadziowo - nektarowy.

 

Miód ten charakteryzuje się zielonkawa barwą. Wyraźnie wyczuwalny jest ostrzejszy smak. Nie jest zbyt aromatyczny i raczej mało słodki jeśli w ogole tak można powiedzieć o miodzie.

Miody spadziowe charakteryzują się dużą zawartością

Zawierają dużo różnych substancji wspomagających leczenie w schorzeniach dróg oddechowych. Ze względu na duże właściwości antybiotyczne stosuje się je w leczeniu układu moczowego, dróg żółciowych oraz stawów.

Spadź nie występuję regularnie co roku. Dlatego miody spadziowe należą raczej do rzadko występujących miodów.

There are no translations available.

miód rzepakowyMiód rzepakowy powstaje z nektaru rzepaku. Jest to jedna z roślin miododajnych, którą wszyscy znamy.

Miód ten w postaci patoki (płynnej) ma kolor jasnożółty lub żółty. Jego odcień zależy od ilości domieszki nektarów innych roślin. Charakteryzuje się tym, że jest miodem, który najszybciej krystalizuje, czyli przybiera postać krupca (skrystalizowaną) już nawet w ciągu tygodnia od miodobrania. Miód rzepakowy doskonale nadaje się do kremowania. Zarówno czysty miód rzepakowy skrystalizowany naturalnie jak i skremowany ma barwę białą. Skremowany ma konsystencję luźnego smalcu. Przypomnę, że krystalizacja jest naturalnym procesem zachodzącym w miodach - czyli: każdy prawdziwy miód krystalizuje.

Smak miodu rzepakowego jest delikatny. Chętnie jedzą go dzieci bo nie jest "słodki" - jeśli można tak powiedzieć o miodzie :-)

There are no translations available.

miód nawłociowyMiód nawłociowy jest stosunkowo nową i rzadką odmianą miodu w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru nawłoci potocznie zwanej mimozą. Wysokie, chwiejące się na wietrze łany nawłoci kwitną złociście przez całe lato aż do późnej jesieni - właściwie do pierwszych przymrozków. Ze względu na porę roku, w której kwitnie nawłoć (przełom sierpnia i września), miód ten jest dosyć trudny do uzyskania. W tym czasie pszczoły z reguły już się szykują do zimy - a większość pszczelarzy przygotowuje swoje rodziny pszczele do zimowli. Pszczelarze, którzy chcą pozyskać miód nawłociowy muszą zadbać o późne zakarmienie pszczół na zimę.

Miód nawłociowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą - bywa słomkowożółty lub piękny jasnobursztynowy. W smaku jest słodki, ale wyczuwa się w nim charakterystyczną, subtelną kwaśnawo-gorzkawą lub cytrynową nutę. Pachnie bardzo przyjemnie. Dla zachowania jak najdłuższego aromatu należy pamiętać o zamykaniu słoika. Każdy miód bardzo łatwo przechodzi innymi zapachami.

Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który daje się łatwo rozsmarować na pieczywie. Doskonale nadaje się do kremowania.

Serdecznie zapraszam!!!

Nawłoć kanadyjska Nawłoć kanadyjska

There are no translations available.

miód klonowyMiód Klonowy - ze względu na zawartość białka, kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2, C oraz potasu i żelaza ma moc prawdziwego leku. Działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew. Ma lekko karmelowy smak, a z uwagi na duża zawartość fruktozy polecany dzieciom.

KOMENTARZE
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

There are no translations available.

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Read more...

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652