Ten rok był inny niż poprzednie krótka wiosna, zaraz lato.  Mówiąc krótko wszystko zakwitło prawie w tym samym czasie. Dzięki temu pozyskaliśmy wspaniały wiosenny mód wielokwiatowy o delikatnym smaku i wspaniałej barwie, oraz miód wielokwiatowy z akacją.

W tym roku sucha końcówka lata sprawiła ze miód nawłociowy w mniejszej ilości jak w poprzednich latach jest wyjątkowy. W smaku bardzo intensywny, a kolor trochę ciemniejszy, ale za to można go porównać do naszego pięknego rodzimego bursztynu.

Suche lato sprawiło, że gryka i wrzos nie nektarowały i tych odmian miodu nie mamy.

Ten rok należy również do najcięższych, odszedł od nas wspaniały człowiek, dusza towarzystwa, fachowiec, pasjonat, pszczelarz Zbyszek, który zaraził mnie swoja pasja - pasja do pszczół, przyrody, natury i zdrowej żywności.

Odszedł człowiek, dla którego pasieka była życiem i chciał, żeby tak pozostało i pozostanie.

W jego imieniu dziękuję Wszystkim którzy nam zaufali i tego zaufania nie zawiedziemy.

Darek

Jestem Laureatem ogólnopolskiego konkursu o tytuł Pszczelarz Roku.

W roku 2017 uzyskałem taki tytuł w kategorii miód sekcyjny (czyli miód prosto z plastra) oraz dwa razy czyli w 2016 i 2017 roku miód spadziowy ze spadzi liściastej uzyskał wyróżnienie.

O czym świadczy wygrana w tym konkursie.

O jakości miodu mówiąc w skrócie. Miód jest badany na wszystkie możliwe sposoby i komisja ocenia jego wartość. Mogę śmiało napisać że mam najlepszy miód w Polsce.

Sezon 2017 był jak narazie jednym z najgorszych w mojej karierze.

 

Duże straty w populacji pszczół odibły się zdecydowanie na ilości wyprodukowanego miodu.

Jednak były też i dobre strony.

Uzyskałem tytuł Pszczelarza Roku 2017 za miód sekcyjny (czyli miód prosto z plastra)

Uzyskałem wyróżnienie i tytuł Pszczelarz Roku za miód spadziowy ze spadzi liściastej.

Uzyskałem Laur Marszałka za miód nawłociowy

oraz

Miód nawłociowy został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Serdecznie zapraszam już po raz 6 do Tęczowej Pasieki na Festiwal Otwartych Ogrodów

 

W sobotę dwa pokazowe miodobrania o 11 30 i o 14 tej. Będzie można poznać kilka tajników pracy pszczelarza.

 

W Niedzielę dwa wykłady o 11 Z życia rodziny pszczelej a o 14 tej O produktach pszczelich.

Będzie wiele atrakcji i coś dobrego na ząb.

 

Gorąco zapraszam

Poniżej pełny program Festiwalu

Program

Już po ostatnim miodobraniu.

Jest już i miód nawłociowy i miód wrzosowy.

Sezon nie był łatwy więc i miodu nie jest dużo.

Serdecznie zapraszam

 

PSZCZELARZ ROKU

Pszczelarz RokuW piątek 8 kwietnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja pt "Wpływ pszczół na środowisko i środowiska na pszczoły" Podsumowaniem konferencji było rozstrzygnięcie konkursu Pszczelarz Roku 2015.
Udało mi się uzyskać II miejsce w kategorii miód spadziowy ze spadzi liściastej. Zatem można powiedzieć, że jestem Drugim pszczelarzem w Polsce.

W konkursie startowali pszczelarze z całego kraju. Punkty uzyskiwano za:
- ankietę, w której kandydat opisywał i dokumentował swoje osiągnięcia w zakresie edukacji i działalności na rzecz polskiego pszczelarstwa oraz sposób prowadzenia pasieki. Moja ankieta uzyskała najwyższa ilość punktów z możliwych.
- za miód, dokonano analizy miodów zarówno w laboratorium (i tutaj wynik maksymalny jeśli chodzi o jakość miodu) oraz wynik subiektywny komisji czyli ocena organoleptyczna.

To ogromny zaszczyt i ogromne wyróżnienie. Na konferencji byli obecni wszyscy profesorowie, doktorzy, rektorzy uczelni rolniczych oraz inni naukowcy zajmujący się tematyką pszczół i jakością miodu, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz przedstawiciele związków i stowarzyszeń pszczelarskich. Miło było w tym zaszczytnym gronie stanąć i odebrać dyplom.
Pytanie czemu nie pierwszy?
No więc zacytuję wręczająca nagrody Panią Minister która powiedziała mniej więcej tak "Szkoda że prawie wszystkie nagrody trafiają do województwa kujawsko-pomorskiego a tylko dwie na Mazowsze i jedna do łódzkiego. "
Organizatorem całego konkursu była Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z siedzibą w Bydgoszczy.

 

Konferencja
KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652