Już po ostatnim miodobraniu.

Jest już i miód nawłociowy i miód wrzosowy.

Sezon nie był łatwy więc i miodu nie jest dużo.

Serdecznie zapraszam

Serdecznie zapraszam już po raz 6 do Tęczowej Pasieki na Festiwal Otwartych Ogrodów

 

W sobotę dwa pokazowe miodobrania o 11 30 i o 14 tej. Będzie można poznać kilka tajników pracy pszczelarza.

 

W Niedzielę dwa wykłady o 11 Z życia rodziny pszczelej a o 14 tej O produktach pszczelich.

Będzie wiele atrakcji i coś dobrego na ząb.

 

Gorąco zapraszam

Poniżej pełny program Festiwalu

Program

 

PSZCZELARZ ROKU

Pszczelarz RokuW piątek 8 kwietnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja pt "Wpływ pszczół na środowisko i środowiska na pszczoły" Podsumowaniem konferencji było rozstrzygnięcie konkursu Pszczelarz Roku 2015.
Udało mi się uzyskać II miejsce w kategorii miód spadziowy ze spadzi liściastej. Zatem można powiedzieć, że jestem Drugim pszczelarzem w Polsce.

W konkursie startowali pszczelarze z całego kraju. Punkty uzyskiwano za:
- ankietę, w której kandydat opisywał i dokumentował swoje osiągnięcia w zakresie edukacji i działalności na rzecz polskiego pszczelarstwa oraz sposób prowadzenia pasieki. Moja ankieta uzyskała najwyższa ilość punktów z możliwych.
- za miód, dokonano analizy miodów zarówno w laboratorium (i tutaj wynik maksymalny jeśli chodzi o jakość miodu) oraz wynik subiektywny komisji czyli ocena organoleptyczna.

To ogromny zaszczyt i ogromne wyróżnienie. Na konferencji byli obecni wszyscy profesorowie, doktorzy, rektorzy uczelni rolniczych oraz inni naukowcy zajmujący się tematyką pszczół i jakością miodu, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz przedstawiciele związków i stowarzyszeń pszczelarskich. Miło było w tym zaszczytnym gronie stanąć i odebrać dyplom.
Pytanie czemu nie pierwszy?
No więc zacytuję wręczająca nagrody Panią Minister która powiedziała mniej więcej tak "Szkoda że prawie wszystkie nagrody trafiają do województwa kujawsko-pomorskiego a tylko dwie na Mazowsze i jedna do łódzkiego. "
Organizatorem całego konkursu była Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z siedzibą w Bydgoszczy.

 

Konferencja

Szanowni Państwo,

już od kilku lat prowadzę regularnie wykłady na temat Produktów pszczelich w Centrum Kompleksowej Rehabilitacji - Sanatorium w Konstancinie-Jeziornej przy ul. Gąsiorowskiego.

Każdy kto ma ochotę posłuchać o miodach, pyłku, propolisie, mleczku pszczelim i jadzie, o  ich działaniu, właściwościach oraz jak rozpoznać czy mamy do czynienia z podróbką czy z produktem pełnowartościowym. gorąco zapraszam w najbliższy

czwartek 4 lutego na godzinę 18:30 do CKR przy ul. Gąsiorowskiego w głównej sali (na lewo od recepcji)

Będzie możliwość degustacji i  dokonania zakupu.

 

Serdecznie zapraszam

 

25 lutego odbyła się uroczysta Gala rozdania Pereł Mazowsza.

Tęczowa Pasieka otrzymała Perłę w kategorii produkt - oferta turystyczna za Bankiet z królową.

Jestem bardzo dumny z nagrody.

Serdecznie zachęcam do głodowania na Perłę Mazowsza zostało już kilka dni do 12 lutego.

Tęczowa Pasieka została zgłoszona w kategorii wydarzenie oferta turystyczna.

 

Aby zagłosować należy wejść na stronę i oddać swój głos.

 

TUTAJ GŁOSUJEMY

Można też w formie papierowej w Urzędzie Gminy.

 

Gorąco zachęcam do oddawania swoich głosów.

 

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652