Witam wszystkich.

 

Ostatnio trochę się zapuściłem ze stroną bo wiele się działo.

Wszystko zaczęło się od Otwartych Ogrodów w tym roku. Odwiedziło nas około 600 osób. Wszystkim dziękuje za wizytę.

Wprowadziliśmy News Letter. Zapraszam wszystkich do rejestracji i wpisów adresów mailowych. W ten sposób będę wszystkich informował na bieżąco co się dzieje w Tęczowej Pasiece.

Potem praca z pszczołami. Ostanie miodobranie nawłociowe.

Wycieczki szkolne i przed szkolne. Dużo się działo.

W ostatnich dniach zadbałem o zdrowie pszczółek. Polewałem je środkiem ekologicznym Bivital i waroza się sypała.

Następnie pod koniec września udałem się do Kijowa wraz z pszczelarzami z mojego Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich "Polanka" na Międzynarodowy Kongres Pszczelarski Apimondia. Widziałem dużo, nowe technologie. Szczególnie interesowałem się pozyskiwaniem mleczka pszczelego. W przyszłym sezonie będzie go na pewno więcej.

Tuż przed wyjazdem na Apimondie miałem w pasiece inwazję :-) ekipy filmowej. Powstał fantastyczny klip wschodzącej Gwiazdy Kari. Można obejrzeć nasze wspólne starania pod poniższym linkiem.

https://www.youtube.com/watch?v=SI3_AdA5ioU

W ostaniach dniach ukazał się tez artykuł w Nesweeku. Można w nim poczytać o miodach i jego właściwościach oraz o tym jak działa na nasz organizm.

Dla tych, którzy nie mieli okazji kupić będzie niebawem pdf do poczytania.

 

Serdecznie zapraszam i pozdrawiam

Zbyszek

Zobacz także

 

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652