Jest mi niezmiernie miło pochwalić się wynikami badan studentki z SGGW. Warto przeczytać.

 


Swoje miody udostępniłem mojej klientce, która studiuje Technologie Żywności na SGGW w celu przeprowadzenia badań.

Poniżej opinia i wyniki. Naprawdę jestem dumny.

Dzięki uprzejmości właściciela TĘCZOWEJ PASIEKI, otrzymałam dwa miody, które zostały zbadane przez moją grupę studentów z SGGW kierunek - technologia żywności.
Otrzymane miody to spadziowy i nawłociowy.
Pierwszym badaniem przeprowadzonym było - wykrywanie dodatku miodu sztucznego - stwierdzanie obecności hydroksymetylofutfuralu, na podstawie reakcji z rezocyną.
Wyniki zadziwiły nawet prowadzącą ćwiczenia. Pani Doktor objaśniając barwę powstałą po przeprowadzeniu reakcji (intensywnie czerwona w badanym dla porównania miodzie sztucznym) stwierdziła, że jest to jeden z najlepszych miodów, które kiedykolwiek zostały przebadane na Uczelni.
Podwyższoną zawartością hydroksymetylofutfuralu charakteryzują się miody zafałszowane cukrem, źle przeprowadzonej dekrystalizacji oraz długo przechowywane.
Po wykonaniu badania, barwa powstała pod wpływem reakcji z rezycyną była śladowa, co potwierdza wysoką jakość sprzedawanych miodów w TĘCZOWEJ PASIECE.
Oznaczaliśmy również obecność enzymów amylolitycznych rozkładających skrobię, których obecność lub nieobecność, stwierdza sie za pomocą płynu Lugola. Brak zabarwienia w próbówce, potwierdził obecność rozkładu skrobi prze zawarte w miodzie enzymy.


Jeszcze raz bardzo dziękuję, nie tylko za udostępnione miody, także za możliwość kupienia bardzo dobrego produktu do użytku domowego.
Z poważaniem
Monika Taperek