Ten rok był inny niż poprzednie krótka wiosna, zaraz lato.  Mówiąc krótko wszystko zakwitło prawie w tym samym czasie. Dzięki temu pozyskaliśmy wspaniały wiosenny mód wielokwiatowy o delikatnym smaku i wspaniałej barwie, oraz miód wielokwiatowy z akacją.

W tym roku sucha końcówka lata sprawiła ze miód nawłociowy w mniejszej ilości jak w poprzednich latach jest wyjątkowy. W smaku bardzo intensywny, a kolor trochę ciemniejszy, ale za to można go porównać do naszego pięknego rodzimego bursztynu.

Suche lato sprawiło, że gryka i wrzos nie nektarowały i tych odmian miodu nie mamy.

Ten rok należy również do najcięższych, odszedł od nas wspaniały człowiek, dusza towarzystwa, fachowiec, pasjonat, pszczelarz Zbyszek, który zaraził mnie swoja pasja - pasja do pszczół, przyrody, natury i zdrowej żywności.

Odszedł człowiek, dla którego pasieka była życiem i chciał, żeby tak pozostało i pozostanie.

W jego imieniu dziękuję Wszystkim którzy nam zaufali i tego zaufania nie zawiedziemy.

Darek

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652