Pszczoła na facelii

Witam na stronie mojej Tęczowej Pasieki.

Pasieka usytuowana jest we wsi Cieciszew, gmina Konstancin Jeziorna, malowniczo położonej w prarzeczu Wisły. Okoliczne tereny nie są wykorzystywane rolniczo, dzięki czemu negatywny wpływ chemizacji rolnictwa nie odbija się na zdrowiu i kondycji pszczół. Pszczoły zaś zbierają czysty nektar, nieskażony przez ślady stosowania środków ochrony roślin.

Pasieka jest wpisana do Rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Pasieka obecnie liczy 75 rodzin.

Głównymi pożytkami w okolicy pasieki są:
- klony (tylko wczesną wiosną, przez co miód klonowy jest trudny do uzyskania),
- rzepak,
- akacje,
- lipy,
- nawłoć (stosunkowo nowa odmiana miodu, uzyskiwana wczesną jesienią),
- oraz cała masa roślin miododajnych, które tworzą miód wielokwiatowy.

Jestem młodym pszczelarzem. Ponieważ preparaty stosowane przy zwalczaniu szkodników i pasożytów zawierają środki chemiczne, których pozostałości mogą przedostawać się do wosku, a później do miodu, w mojej pasiece produkcję miodu odbywa się bez udziału chemii. Zwalczanie pasożytów opieram o BeeVital. Jest to naturalny produkt, którego działanie sprowadza się do uaktywnienia u pszczół mechanizmu samooczyszczania. Ma on atest preparatu ekologicznego. Do dezynfekcji uli, sprzętu pasiecznego oraz do poprawy kondycji środowiska pszczelego w ulu stosuję preparaty probiotyczne, takie jak ApiFarma i AipBioFarma.

Jestem członkiem Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich "Polanka". Dzięki szkoleniom organizowanym przez Stowarzyszenie, jak również dzięki pomocy innych kolegów pszczelarzy, mam merytoryczne oparcie i pomoc w przypadku kłopotów czy problemów. Niezmiernie cieszy mnie fakt, że zawsze na moje pytania otrzymuję wyczerpującą odpowiedź. Szczególne podziękowanie składam Pani Prezes Elżbiecie Kowalczyk.

 

Komentarze  

 
0 #4 Grzegorz 2015-11-11 15:44
To jak to jest z tym miodem i chemizacją Panie Zbyszku? Pisze Pan, że w okolica pańskiej pasieki jest czysta i zdrowa dla pszczół pozbawione chemizacji, a kilka zdań później wyliczając wymienia Pan rzepak. Czyżby występował on w postaci dzikich plantacji, a może przewozi Pan ule na plantacje nie poddawane chemizacji :lol: sądząc po liczbie rodzin musi Pan prowadzić gospodarkę wędrowną aby zmniejszyć konkurencyjność wśród rodzin, a tym samym poprawić im warunki bytowe. Moim zdaniem ciężko jest w dzisiejszych czasach o lokalizację pasieki całkowicie pozbawioną zanieczyszczeń tym bardziej w okolicach aglomeracji warszawskiej jak ostatnio słychać skąpanej w smogu.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w dalszym zgłębianiu biologii rodziny pszczelej.



Jak Pan zauważył jedyną roślina uprawną która stanowi pożytek dla pszczół jest rzepak. Tak porostu jest. To jest oczywista oczywistość zatem nie rozumiem zbytnio tematu. Nie wożę pszczół. Prowadzę pasiekę stacjonarną. A co do zanieczyszczeń polecam lekturę dot. choćby okolic Konstancina jedynego uzdrowiska na Mazowszu.
Cytować
 
 
+2 #3 Andrzej 2012-09-10 18:34
Gratuluję Panie Zbyszku-coś pięknego życzę sukcesów
Cytować
 
 
0 #2 fred 2011-01-15 18:46
Serdecznie witam na świetnie zapowiadającej sie stronie.Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #1 maniek 2011-01-07 12:57
no to fajnie
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652