W niedzielę 30 września 2012 Tęczową Pasiekę odwiedziły dzieciaki z warsztatów Eco Kids!!!

Przygotowaliśmy dla nich wiele atrakcji i jedną niespodziankę. Dzięki uprzejmości ZT Kruszwica dzieci otrzymały jako niespodziankę kolorowankę o pszczołach.

Zajęcia prowadzone były w języku angielskim. W ich trakcie młodzież poznała kilka tajników z życia pszczelej rodziny, dowiedziała się z czego powstaje miód, co to jest pyłek, wosk itp.

W pracowni odbyła się degustacja miodów.

Na koniec poszliśmy do kurnika, gdzie w gniazdach były złożone jaja, które dzieci delikatnie wkładały do pudełek.

Dla odwiedzających było przeżycie o wymiarze edukacyjnym i na pewno na długo zapadnie im w pamięć.

Każdy wyszedł z Tęczowej Pasieki ze słoiczkiem miodu nawłociowego i świeczką z naturalnego, prawdziwego wosku.

Poniżej kilka zdjęć z wydarzenia.

Zdjęcia można obejrzeć tutaj

Komentarze  

 
0 #1 Darek 2012-10-08 07:31
Brawo za pomysł takich spotkań. Darek
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652