W ostatnim czasie miałem ogromną przyjemność gościć w kilku miejscach i poprowadzić wykłady. Temat to "Produkty Pszczele".

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z ostatniego wykładu na Uniwersytecie II Wieku w "Klasie Kobiet".
Panie słuchały i oglądały z dużym zainteresowaniem. W trakcie wykładu była również degustacja miodów.
Strój - koszula- w której wystąpiłem to typowy dla regionu w którym położona jest Tęczowa Pasieka Łużycka koszula. Haft ręczny, zrobiony przez moją przyjaciółkę - Sąsiadkę.

Temat wykładu obejmował:

  • miód
  • pyłek i pierzga
  • mleczko pszczele
  • wosk
  • propolis (kit pszczeli)

Serdecznie Pozdrawiam

Zobacz także

Komentarze  

 
0 #1 Maria 2013-02-13 22:57
Wykład był wspaniały.Wykładowca barwnie opowiadał o produktach pszczelich i niektórych zwyczajach pszczół. Degustacja pomagała nam wybrać odpowiedni miód w zależności od smaku i oczekiwanego jego działania leczniczego.
Z niepokojem będziemy oczekiwać następnego wykładu o pszczołach i ich życiu.
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652