Witam Wszystkich

13 Maja (oby szczęśliwie) odbyło się pierwsze miodobranie w tym roku. Miód koloru słomkowo żółty z tendencją do ciemnienia. W smaku bardzo delikatny, aromatyczny. Próbka do analizy w drodze do laboratorium. Jak tylko otrzymam wyniki od razu je opublikuje.
Mam już wstępna analizę miodu. Skład pyłkowy wskazuje że jest to miód wielokwiatowy z dużą zawartością pyłków

  • wierzby 8,8%
  • klonu 8,5%

oraz sady

  • jabłoń i śliwa 6,9%

a w przewadze rośliny krzyżowe.

Czemu taki skład? Można było się tego spodziewać. Długo było w kwietniu zimno a jak już zrobiło się ciepło wszystko kwitło jednocześnie.

Parametry fizykochemiczne miodu poprawne

  • HMF 0,10 (max do 4)
  • zawartość wody 17,4 (max 20)

Serdecznie zapraszam.

Zobacz także

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2019 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652