W najbliższy weekend Dożynki.

Zapraszam wszystkich do Bielawy 13 września , tam dożynki gminne.

Więcej szczegółów pod linkiem

Dożynki Gminne 2015

 

Jednocześnie, przypadł mi w udziale zaszczyt uczestniczenia w Dożynkach Prezydenckich w Spale. Tam poza stoiskiem razem z Powiatem Piaseczyńskim będziemy reprezentować Mazowsze w barwach Urzecza. Ja mam zaszczyt być przedstawicielem wszystkich mazowieckich rolników.

Więcej szczegółów pod linkiem

Dożynki Prezydenckie 2015

Już po raz 4ty Tęczowa Pasieka otwiera się dla wszystkich chętnych, którzy chcą spędzić czas w towarzystwie pszczół, królowej i miodu.

Serdecznie zapraszam.

W sobotę II cieciszewskie miodobranie na Urzeczu.

W niedziele dwa wykłady o Życiu rodziny pszczelej.

Będzie degustacja, będzie się działo.

Szczegóły poniżej

Program Otwartych Ogrodów

W najbliższą niedziele 30 sierpnia zapraszam na Dożynki w Powsinie. Będzie degustacja miodów oraz możliwość zakupu. Dużo atrakcji przygotowali organizatorzy.

 

Już w najbliższą sobotę odbędzie się wielka impreza Wianki nad Wisłą

 

Będzie się dużo działo, będą warsztaty pszczelarskie, będzie degustacja miodu.

 

Serdecznie zapraszam

Więcej szczegółów pod niniejszym linkiem

W dniu pszczoły na Pałacu Kultury i Nauki stanęła pasieka Miejskich Pszczół.

Z dumą informuję, że pszczoły które zasiedliły ule na Pałacu zostały wyhodowane  w Tęczowej Pasiece.

Poniżej materiał filmowy.

 

Materiał filmowy

W niedziele 12 kwietnia odwiedził moją Pasiekę Bartek Jędrzejak z ekipa z Dzień Dobry TVN.

W wejściach pogodowych nadawanych na żywo  opowiadaliśmy o pszczołach i o tym co się dzieje o tej porze w ulu. Była też audiencja u Królowej.

Poniżej link z tego wydarzenia.

 

Link do nagrania

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652