W najbliższą niedziele 30 sierpnia zapraszam na Dożynki w Powsinie. Będzie degustacja miodów oraz możliwość zakupu. Dużo atrakcji przygotowali organizatorzy.

 

W dniu pszczoły na Pałacu Kultury i Nauki stanęła pasieka Miejskich Pszczół.

Z dumą informuję, że pszczoły które zasiedliły ule na Pałacu zostały wyhodowane  w Tęczowej Pasiece.

Poniżej materiał filmowy.

 

Materiał filmowy

Już w najbliższą sobotę odbędzie się wielka impreza Wianki nad Wisłą

 

Będzie się dużo działo, będą warsztaty pszczelarskie, będzie degustacja miodu.

 

Serdecznie zapraszam

Więcej szczegółów pod niniejszym linkiem

W zeszły tygodniu tj 11-16 stycznia br na zaproszenie Marszałka Lwowa gościliśmy na Ukrainie z moimi przyjaciółmi ze szlaku kulinarnego Mazowieckiej Michy Szlacheckiej.

Wyjazd obfitował w wiele wrażeń jednak głównym powodem wyjazdu był udział w konferencji zorganizowanej dla przedsiębiorców, rolników a dotyczył tego jak można wykorzystać naturalne dobra jakie ma Ukraina i przyciągnąć turystów i nie tylko.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jak jest im trudno, dlatego udalo nam się przeprowadzić "filetową rewolucję" i zaszczepić Ukraińców i zmobilizować do działania tak żeby nie siedzieli z założonymi rękoma.

To był pierwszy ale nie ostatni wyjazd. W przyszłości będziemy prowadzić szkolenia tematyczne oraz warsztaty.

Poniżej linki do ukraińskich stron gdzie pisano o nas. Również była telewizja Ukraińska.

Jednocześnie pierwszy raz w swoim życiu obchodziłem jednego roku dwa sylwestry. Gdyż na Ukrainie obchodzony jest sylwester prawosławny. Nie zapomniane wrażenia.

Każdemu polecam wyczieczkę na Ukrainę w szczególności do Lwowa.

Link do strony Urzędu Marszałka we Lwowie

Link do artykułu w jednej z gazet ukraińskich.

W niedziele 12 kwietnia odwiedził moją Pasiekę Bartek Jędrzejak z ekipa z Dzień Dobry TVN.

W wejściach pogodowych nadawanych na żywo  opowiadaliśmy o pszczołach i o tym co się dzieje o tej porze w ulu. Była też audiencja u Królowej.

Poniżej link z tego wydarzenia.

 

Link do nagrania

Latem Tęczową Pasiekę odwiedziła Ania Guzik z ekpią Polsat Caffe.

 

Poniżej link do programu. Warto obejrzeć i dowiedzieć się jak kupować prawdziwy miód.

Polecam

 

Link do programu

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652