Jest mi niezmiernie miło pochwalić się wynikami badan studentki z SGGW. Warto przeczytać.

 


Swoje miody udostępniłem mojej klientce, która studiuje Technologie Żywności na SGGW w celu przeprowadzenia badań.

Poniżej opinia i wyniki. Naprawdę jestem dumny.

Dzięki uprzejmości właściciela TĘCZOWEJ PASIEKI, otrzymałam dwa miody, które zostały zbadane przez moją grupę studentów z SGGW kierunek - technologia żywności.
Otrzymane miody to spadziowy i nawłociowy.
Pierwszym badaniem przeprowadzonym było - wykrywanie dodatku miodu sztucznego - stwierdzanie obecności hydroksymetylofutfuralu, na podstawie reakcji z rezocyną.
Wyniki zadziwiły nawet prowadzącą ćwiczenia. Pani Doktor objaśniając barwę powstałą po przeprowadzeniu reakcji (intensywnie czerwona w badanym dla porównania miodzie sztucznym) stwierdziła, że jest to jeden z najlepszych miodów, które kiedykolwiek zostały przebadane na Uczelni.
Podwyższoną zawartością hydroksymetylofutfuralu charakteryzują się miody zafałszowane cukrem, źle przeprowadzonej dekrystalizacji oraz długo przechowywane.
Po wykonaniu badania, barwa powstała pod wpływem reakcji z rezycyną była śladowa, co potwierdza wysoką jakość sprzedawanych miodów w TĘCZOWEJ PASIECE.
Oznaczaliśmy również obecność enzymów amylolitycznych rozkładających skrobię, których obecność lub nieobecność, stwierdza sie za pomocą płynu Lugola. Brak zabarwienia w próbówce, potwierdził obecność rozkładu skrobi prze zawarte w miodzie enzymy.


Jeszcze raz bardzo dziękuję, nie tylko za udostępnione miody, także za możliwość kupienia bardzo dobrego produktu do użytku domowego.
Z poważaniem
Monika Taperek

Tęczową Pasiekę odwiedziła Ania Guzik z ekipą z programu Zdrowie na Widelcu z Polsat Cafe. Efekty niebawem będziemy mogli obejrzeć w programie. Dowiemy się jak kupować i jak rozpoznać prawdziwy miód.

 

Pozdrawiam

 

W najbliższy weekend  Tęczowa Pasieka będzie uczestniczyć aż w trzech Jarmarkach Bożonarodzeniowych.

 

W sobotę 14 grudnia EkoShopka w Warszawie ulica Hoża 51

więcej informacji na temat EkoShopki tutaj

W niedziele 15 grudnia Jarmark Bożonarodzeniowy w Konstancinie Jeziorna przy poczcie

Szczegóły Jarmarku w Konstancinie znajdziecie tutaj

A delegacja będzie uczestniczyć w Jarmarku Bożonarodzeniowym w Denzlingen w Niemczech w mieście partnerskim Konstancina-Jeziorny

 

Wszystkich zapraszam, będzie wiele atrakcji

Logo Konstancin-Jeziorna Nasze MIastoWydanie specjalnie Nasze Miasto Konstancin-Jeziorna pisze o Tęczowej Pasiece, zdrowym miodzie i przepysznym piwie.

Więcej w poniższej gazetce.

 

Wszystkich serdecznie zapraszamy na Jarmark Bożonarodzeniowy w niedzielę 15 grudnia w Konstancinie Jeziornej. Poza pysznymi produktami z Tęczowej Pasieki będzie wiele ciekawych stoisk oraz atrakcji. Nasze stoisko będziemy dzielić z Łużycankami.

Serdecznie zapraszam.

Newsweek LogoZgodnie z obietnicą poniżej artykuł, który ukazał się w Newsweeku. Można przeczytać dużo na temat działania produktów pszczelich w szczególności miodu.

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652