W najbliższy weekend 7-8 września w ramach Festiwalu Otwarte Ogrody będzie możliwość odwiedzenia Tęczowej Pasieki.

Przewidziałem dla odwiedzających dużo atrakcji.

Będą opowieści o życiu rodziny pszczelej, będzie możliwość osobistego spotkania się oko w oko z Królową, każdy będzie mógł spróbować miodów które wytwarzają pszczoły z Tęczowej Pasieki.

Szczegółowy program dostępny poniżej

http://www.konstancinjeziorna.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=1562&menu_id=0

Wszystkich serdecznie zapraszam

Poniżej relacja z zeszłorocznej imprezy.

Zdjęcia

Dziękując Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej za zaproszenie do wzięcia udziału w Dożynkach w Powsinie wszystkich serdecznie zapraszam. Będzie można spróbować miodów, zakupić i pogawędzić o pszczołach.

 

Więcej szczegółów poniżej:

http://www.kulturawilanow.pl/index.php/component/content/article/2-strona-gowna/733-powsiskie-doynki-2013.html

Serdecznie zapraszam do obejrzenia programu w której udzieliłem krótkiej wypowiedzi dot. zagorzenia jakie niesie za sobą stosowanie środków ochrony roślin w niewłaściwych terminach i wpływu na wymieranie całych rodzin pszczelich.

 

http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/przetrwaja,846935.html?playlist_id=15842

Wszystkich, którzy nie mieli okazji obejrzeć mojego wystąpienia w "telewizorze" na TVP1 w zeszłą sobotę tj. 13 lipca 2013 serdecznie zapraszam do oglądnięcia.

Materiał dostępny pod linkiem poniżej.

Serdecznie zapraszam,

http://vod.tvp.pl/audycje/wiedza/glob/wideo/odc-2/11757439

lipaWitam serdecznie,

Kolejne miodobranie w tym sezonie mamy za sobą. Z przyjemnością donoszę że jest świetny, smaczny miód lipowy (40,5%) lipy.

Serdecznie zapraszam

W dniu 30 czerwca 2013 roku Tęczowa Pasieka wraz ze swoimi produktami wspierała dwa wydarzenia.

 

Piknik Charytatywny dla Beaty który odbył się w Parku Zdrojowym w Konstancinie oraz na zaproszenie Stołecznej Estrady piknik Święto Kabat.

Wszystkim którzy mieli okazje wysłuchać i spróbować miodów z Tęczowej Pasieki serdecznie dziękuje. Dzięki Wam mała cegiełka powędrowała na rzecz akcji dla Beaty. Życzymy jej z całego serca powrotu do zdrowia.

 

Z pszczelarskim pozdrowieniem

Zbyszek Durajczyk

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652