Serdecznie zapraszam wszystkich na Flis Festiwal organizowany corocznie w Gassach. Wieś sąsiadująca z Cieciszewem. Jako że jestem Łużycokiem :-) będę tam wraz z moimi produktami i niespodzianką.

Więcej informacji na temat Flis Festiwalu można znaleźć pod linkiem:
http://flisfestiwal.pl/

Pozdrawiam
Zbyszek

W niedziele 14 kwietnia w Tęczowej Pasiece gościliśmy dzieci. Program wizyty był "Robimy świece woskowe"

W trakcie dzieci:

  • obejrzały pszczoły w ulu przeszklonym
  • dowiedziały się skąd bierze się wosk
  • pomogły przygotowywać formy do zalania ciepłym woskiem
  • same robiły świece z zestawów do robienia świec woskowych na zimno

świece woskowe

Na koniec otwieraliśmy formy i sprawdzaliśmy co nam z tego wyszło.

Zabawa była przednia. Zapraszam do obejrzenia relacji foto.

Wszystkich zainteresowanych zorganizowaniem takiej wycieczki do pasieki proszę o kontakt.

 

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam wszystkich serdecznie. Już wiosennie.

Sezon się rozpoczął. Przejrzałem ule. Nie jest źle. Ale brakuje półtora pokolenia pszczół. Przez ochłodzenie w marcu i początku kwietnia matki zupełnie zaprzestały czerwienia. Dopiero teraz pojawiają się jajeczka. Ale aby z jajeczka była pszczoła trzeba poczekać 21 dni. Aby pszczoła zaczęła być zbieraczka trzeba poczekać kolejne dwa tygodnia. Zatem większej ilości pszczół będzie można się spodziewać za jakieś 3-4 tygodnie. Nie mam pojęcia czy siła rodzin będzie wystarczająca do tego aby zebrać nektar z rzepaku. Zobaczymy

 

Pozdrawiam

Zbyszek

W ostatnim czasie miałem ogromną przyjemność gościć w kilku miejscach i poprowadzić wykłady. Temat to "Produkty Pszczele".

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z ostatniego wykładu na Uniwersytecie II Wieku w "Klasie Kobiet".
Panie słuchały i oglądały z dużym zainteresowaniem. W trakcie wykładu była również degustacja miodów.
Strój - koszula- w której wystąpiłem to typowy dla regionu w którym położona jest Tęczowa Pasieka Łużycka koszula. Haft ręczny, zrobiony przez moją przyjaciółkę - Sąsiadkę.

Temat wykładu obejmował:

  • miód
  • pyłek i pierzga
  • mleczko pszczele
  • wosk
  • propolis (kit pszczeli)

Serdecznie Pozdrawiam

Zima nie odpuszcza więc jeszcze jest trochę czasu aby odwiedzić Sąsiadów.

11 Marca na zaproszenie Sołtysa wsi Słomczyn, Ksawerego Guta, który to przygotował niespodziankę dla Pań z sołectwa z okazji Dnia Kobiet,  pojechałem do Domu Ludowego z wykładem "Produkty pszczele"

Były opowieści o miodach i innych produktach pszczelich oraz degustacja.
Na zakończenie uczestniczki otrzymały od Ksawerego po słoiczku miodu gryczanego - kremowanego.
W galerii Odwiedziny w Pasiece zamieściłem krótką relację.

Serdecznie dziękuję za zaproszenie.

Herb Konstancin JeziornaWitam Wszystkich,

Na ostatnim posiedzeniu Rady Miejskiej w Konstancinie - Jeziornej przegłosowano Uchwałę, która pozwala mi na znakowanie produktów pszczelich pochodzących z mojej Pasieki Herbem Gminy Konstancin- Jeziorna.

 

Bardzo się cieszę, że w ten sposób będę mógł jeszcze bardziej utożsamiając się ze swoim regionem i promować naszą gminę swoimi produktami pszczelimi.

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652