Zima nie odpuszcza więc jeszcze jest trochę czasu aby odwiedzić Sąsiadów.

11 Marca na zaproszenie Sołtysa wsi Słomczyn, Ksawerego Guta, który to przygotował niespodziankę dla Pań z sołectwa z okazji Dnia Kobiet,  pojechałem do Domu Ludowego z wykładem "Produkty pszczele"

Były opowieści o miodach i innych produktach pszczelich oraz degustacja.
Na zakończenie uczestniczki otrzymały od Ksawerego po słoiczku miodu gryczanego - kremowanego.
W galerii Odwiedziny w Pasiece zamieściłem krótką relację.

Serdecznie dziękuję za zaproszenie.

W ostatnim czasie miałem ogromną przyjemność gościć w kilku miejscach i poprowadzić wykłady. Temat to "Produkty Pszczele".

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z ostatniego wykładu na Uniwersytecie II Wieku w "Klasie Kobiet".
Panie słuchały i oglądały z dużym zainteresowaniem. W trakcie wykładu była również degustacja miodów.
Strój - koszula- w której wystąpiłem to typowy dla regionu w którym położona jest Tęczowa Pasieka Łużycka koszula. Haft ręczny, zrobiony przez moją przyjaciółkę - Sąsiadkę.

Temat wykładu obejmował:

  • miód
  • pyłek i pierzga
  • mleczko pszczele
  • wosk
  • propolis (kit pszczeli)

Serdecznie Pozdrawiam

Herb Konstancin JeziornaWitam Wszystkich,

Na ostatnim posiedzeniu Rady Miejskiej w Konstancinie - Jeziornej przegłosowano Uchwałę, która pozwala mi na znakowanie produktów pszczelich pochodzących z mojej Pasieki Herbem Gminy Konstancin- Jeziorna.

 

Bardzo się cieszę, że w ten sposób będę mógł jeszcze bardziej utożsamiając się ze swoim regionem i promować naszą gminę swoimi produktami pszczelimi.

miody skremowaneW tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Serdecznie zapraszam wszystkie osoby, które miałby ochotę zorganizować spotkanie pszczelarza z dziećmi bądź młodzieżą lub dowolna grupa osób zainteresowanych tematem o kontakt telefoniczny. Szczegóły w zakładce Kontakt

Poniżej link do galerii Pszczoły w Szkole i Przedszkolu

Ostatnio, miałem okazję wygłosić wykład na temat "Produktów pszczelich" na Uniwersytecie III wieku przy Szkole Wyższej Przymierza Rodzin na warszawskich Ursynowie.

 

W trakcie spotkania mogę poruszyłem następujące tematy:

- z życia rodziny pszczelej

- miód i produkty pszczele

Wszystkie tematy oparte są o dobro pszczół oraz zagrożenia dla owadów zapylających i odbywają się pod hasłem "Chrońmy pszczoły"

W trakcie spotkania odbyła się degustacja miodów.

 

Osoby zainteresowane takim wykładem zapraszam.

Więcej szczegółów w rozmowie telefonicznej.

Możliwość prowadzenia prelekcji w języku angielskim.

Oczywiście chętnie wszystkich zapraszam do pasieki. Mimo zimy wiele atrakcji czeka na miejscu. W pracowni degustacja miodów oraz prelekcja.

Wiosną planuję warsztaty całodniowe w trakcie których motywem przewodnim będzie Robienie świec z wosku pszczelego oraz wiele innych atrakcji.

 

Serdecznie zapraszam.

W środę 17 października zapraszam Wszystkich do obejrzenia programu Pytanie na Śniadanie w TVP 2 . Program na żywo prowadzą Ula Chincz i Tomasz Kamel. Opowiem jak kupować prawdziwy miód i jakie właściwości posiadają poszczególne odmiany miodów.

Wejście jest zaplanowane na godzinę 8 30 . Serdecznie zapraszam.

 

Tym którym nie udało się obejrzec na żywo polecam link do nagrania.

http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/wideo/zdrowotne-zastosowanie-miodu/8824519

Pozdrawiam

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652