W niedziele 2 września w Czernidłach odbędą się gminne Dożynki. Nas też tam nie zabraknie. Będziemy z miodem. Będzie możliwośc degustacji miodów. Z każdym chętnie porozmawiam o pszczołach miodach i wszelkich tematach związanych z pszczelarstwem.

Na sobotę planuje miodobranie z Nawłoci. Jeśli wszystko się uda to w niedziel będzie możliwość skosztowania świeżutkiego miodu nawłociowego.

 

http://www.konstancinjeziorna.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=1087&menu_id=0

Serdecznie zapraszam

W niedziele 26 sierpnia w Kozienicach odbyły się Wojewódzkie dożynki 2012. Wraz z Lużycankami z nadwiślańskich wsi Grassy-Czernidła i Łęg reprezentowaliśmypowiat piaseczyński i naszą Gminę Konstancin Jeziorna

Na stoisku prezentowaliśmy miody z Tęczowej Pasieki z Cieciszewa. Miody nektarowe: rzepakowy, akacjowy, lipowy oraz nawłociowy dodatkowo miód nektarowo ? spadziowy ze spadzi liściastej. Każdy mógł degustowac miody oraz inne produkty pochodzące  z pasieki.  Miody były w postaci patoki "płynnej" i  krupca "skrystalizowanej" oraz Nowość miody skremowane konsystencji smalcu.

Ul pokazowy z rodziną pszczela i z Królowa cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Opowiadałem historie o "Życiu rodziny pszczelej" oraz jak rozpoznać prawdziwy miód i nie dać nabić się w przysłowiową "butelkę" kupując miody.

Link do informacji na stronie Urzędu Miasta i Gminy Konstancin - Jeziorna: www.konstancinjeziorna.pl

Stoisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem.

Następne spoktanie w Otwartych Ogrodach oraz na Zamku Książąt Mazowieckich w Czersku

Witam Wszystkich,

 

15 lipca odbyło się kolejne już V miodobranie w tym sezonie. Zależało mi bardzo aby odebrać miód Lipowy. Niestety szalejące burze i nawałnice regularnie w czasie kwitnienia lipy wypłukiwały nektar i pszczoły miały ogromna trudność z zebraniem tego pożytku.

W każdej możliwej chwili kiedy pogoda na chwile się uspokajała pszczoły jak by wiedziały że się muszą spieszyć i widać było w pasiece z jakim pośpiechem się uwijały aby zebrać to co jeszcze zostało.

Z analizy jaka wykonałem wynika ze jest to miód wielokwiatowy z domieszka spadzi z zawartością nektaru lipy jedynie w 15 procentach, co potocznie można nazwać słabą lipa. Jak to mówią z lipa jest lipa na ogół. Miód jest pyszny, ciemny, dobrze wyczuwalny jest zapach i smak lipy ale oficjalnie wg normy jest to bardzo dobry miód wielokwiatowy z domieszka spadzi.

Miód jest dostępny w naturalnej formie jeszcze płynnej. Nie będzie kremowany ze względu na zawartość spadzi, co po skremowaniu spowodowałoby rozwarstwienie się w słoiku.

Serdecznie zapraszam.

26 Maja odbyło się drugie miodobranie w tym roku.

Jak zwykle próbki miodu wysłałem do analizy.

Ponieważ na każdym ulu były ustawione dwie miodnie również pozyskałem dwie odmiany miodów nektarowych

- akacjowy

- rzepakowy

Co potwierdza analiza dwóch próbek wysłanych do laboratorium.

Zapraszam do zapoznania się ze składem miodów.

Miody są dojrzałe i spełniają wszelkie normy określone przez przepisy.

Wczoraj, tj. 22 czerwca odbyło się kolejne tego sezonu miodobranie. Miód spadziowy, ze spadzi liściastej. Kolor bursztynowy ciemny bardzo aromatyczny i smaczny. Jak zawsze mimo oczywistych oznak odmiany miodu wyślę w poniedziałek próbkę do analizy.

 

Serdecznie zapraszam amatorów miodu spadziowego.

Witam Wszystkich

13 Maja (oby szczęśliwie) odbyło się pierwsze miodobranie w tym roku. Miód koloru słomkowo żółty z tendencją do ciemnienia. W smaku bardzo delikatny, aromatyczny. Próbka do analizy w drodze do laboratorium. Jak tylko otrzymam wyniki od razu je opublikuje.
Mam już wstępna analizę miodu. Skład pyłkowy wskazuje że jest to miód wielokwiatowy z dużą zawartością pyłków

  • wierzby 8,8%
  • klonu 8,5%

oraz sady

  • jabłoń i śliwa 6,9%

a w przewadze rośliny krzyżowe.

Czemu taki skład? Można było się tego spodziewać. Długo było w kwietniu zimno a jak już zrobiło się ciepło wszystko kwitło jednocześnie.

Parametry fizykochemiczne miodu poprawne

  • HMF 0,10 (max do 4)
  • zawartość wody 17,4 (max 20)

Serdecznie zapraszam.

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652