Witam na stronie mojej Tęczowej Pasieki.
Pasieka usytuowana jest we wsi Cieciszew, gmina Konstancin Jeziorna, malowniczo położonej w prarzeczu Wisły. Okoliczne tereny nie są wykorzystywane rolniczo, dzięki czemu negatywny wpływ chemizacji rolnictwa nie odbija się na zdrowiu i kondycji pszczół. Pszczoły zaś zbierają czysty nektar, nieskażony przez ślady stosowania środków ochrony roślin.
Pasieka jest wpisana do Rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii.
wtorek, 27 września 2011 19:15
Witam,
Wielu moich klientów pyta mnie jak najlepiej stosować miód w okresie poprzedzającym zimę.
Każdy z nas ma wiele sposobów zastosowania miodu. Mi bardzo smakuje na bułeczkę z białym serem.
Natomiast miód należy stosować wczesną jesienią i w jesieni w celu nabrania przez nasz organizmu odporności przed wszelkiego rodzaju zaziębieniami.
Jeden podstawowy sposób to dodatek do herbaty zamiast cukru (białej śmierci) . Zatem możemy z powodzeniem dodać miód do herbaty pod jednym wszakże warunkiem. Wg najnowszych badań Instytutu Pszczelnictwa w Puławach, miód zachowuje swoje właściwości antybiotyczne w temperaturze roztworu nie większej niż 60 C przez 15 minut. Zatem należy odczekać aż herbata chwile przestygnie i wówczas dodać miód. Działanie miodu murowane.
Drugi sposób to potocznie nazywany "na wodę" Dodajemy łyżkę stołową miodu na szklankę wody. Mieszamy i odstawiamy na jakiś czas (najlepiej na noc) i wypijamy rano.
Cóż takiego ta woda z miodem ma. A ma. Bo miód w rozpuszczony w wodzie za sprawą synergii działa ze zwielokrotniona siłą. Dla przykładu aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nie rozcieńczonym.
O jednej rzeczy musimy pamiętać. Nie stosujemy wody kranówy. Wodę wcześniej musimy przegotować i dać jej odstać trochę. Lub bierzemy wodę mineralną dobrej jakości ale nie gazowaną. W przeciwnym razie wszystkie substancje zawarte w wodzie "zabiją" to co w miodzie jest cenne. Czyli jego właściwości bakteriobójcze, antygrzybiczne i wirusobójcze.
I co najważniejsze. Taką "kurację" powinniśmy stosować przez okres około 30 dni. Jeden raz na pewno nie pomoże ale i nie zaszkodzi.
Zatem na zdrowie i obyśmy nie chorowali.
Zibi
Więcej artykułów…
Witam na stronie Tęczowej Pasieki
To jak to jest z tym miodem i chemizacją Panie Zby...
dodał GrzegorzMiód nawłociowy
Miód nawłociowy jadłam ja i moja rodzina i jest na...
dodał ewa myślińskaMiód rzepakowy
Miodek jest doskonaly dla mojego zoladka. Od 2tyg....
dodał Artur
Kremowanie miodu
W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.
Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?
Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.
Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.
Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.
Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.
Gorąco polecam miód kremowany.
Więcej …