Pszczoła na facelii

Witam na stronie mojej Tęczowej Pasieki.

Pasieka usytuowana jest we wsi Cieciszew, gmina Konstancin Jeziorna, malowniczo położonej w prarzeczu Wisły. Okoliczne tereny nie są wykorzystywane rolniczo, dzięki czemu negatywny wpływ chemizacji rolnictwa nie odbija się na zdrowiu i kondycji pszczół. Pszczoły zaś zbierają czysty nektar, nieskażony przez ślady stosowania środków ochrony roślin.

Pasieka jest wpisana do Rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Witam,

Wielu moich klientów pyta mnie jak najlepiej stosować miód w okresie poprzedzającym zimę.

Każdy z nas ma wiele sposobów zastosowania miodu. Mi bardzo smakuje na bułeczkę z białym serem.

Natomiast miód należy stosować wczesną jesienią i w jesieni w celu nabrania przez nasz organizmu odporności przed wszelkiego rodzaju zaziębieniami.

Jeden podstawowy sposób to dodatek do herbaty zamiast cukru (białej śmierci) . Zatem możemy z powodzeniem dodać miód do herbaty pod jednym wszakże warunkiem. Wg najnowszych badań Instytutu Pszczelnictwa w Puławach, miód zachowuje swoje właściwości antybiotyczne w temperaturze roztworu nie większej niż 60 C przez 15 minut. Zatem należy odczekać aż herbata chwile przestygnie i wówczas dodać miód. Działanie miodu murowane.

Drugi sposób to potocznie nazywany "na wodę" Dodajemy łyżkę stołową miodu na szklankę wody. Mieszamy i odstawiamy na jakiś czas (najlepiej na noc) i wypijamy rano.

Cóż takiego ta woda z miodem ma. A ma. Bo miód w rozpuszczony w wodzie za sprawą synergii działa ze zwielokrotniona siłą. Dla przykładu aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nie rozcieńczonym.

O jednej rzeczy musimy pamiętać. Nie stosujemy wody kranówy. Wodę wcześniej musimy przegotować i dać jej odstać trochę. Lub bierzemy wodę mineralną dobrej jakości ale nie gazowaną. W przeciwnym razie wszystkie substancje zawarte w wodzie "zabiją" to co w miodzie jest cenne. Czyli jego właściwości bakteriobójcze, antygrzybiczne i wirusobójcze.

I co najważniejsze. Taką "kurację" powinniśmy stosować przez okres około 30 dni. Jeden raz na pewno nie pomoże ale i nie zaszkodzi.

Zatem na zdrowie i obyśmy nie chorowali.

Zibi

Miód nawłociowy

Witam Serdecznie wszystkich sympatyków Tęczowej Pasieki.

Pragnę donieść że 27 i 28 sierpnia odbyło się (jak wtedy mi się wydawało) ostatnie tego roku miodobranie.

Drugie podejście odbędzie się 10 września.
Jak zawsze miód wysłałem do analizy do laboratorium. Wynik był oczywisty - Miód nawłociowy.
Zapraszam wszystkich chętnych. Miód nawłociowy jest juz dostępny w sprzedaży. Gorąco polecam ze względu na jego specyficzne właściwości oraz smak.

30 Maja odbyło się drugie miodobranie tego roku. Co prawda pogoda nie pozwoliła nam go dokończyć wiec przesunęło się na dwa kolejne dni.

LABORATORIUM PRODUKTÓW PSZCZELICH

GOSPODARSTWA PASIECZNEGO "SĄDECKI BARTNIK"

33-331 STRÓZE 235

A N A L I Z A

Stróże 22.07.2011

Przedmiot Analizy: Próbka miodu dostarczona przez: Tęczowa Pasieka

Wyniki analiz w stosunku do wymagań zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773).

Niebawem odbędzie się miodobranie. Spodziewam się miodu nawłociowego.

Poniżej kilka zdjęć pszczół zbierających pyłek i nektar z kwiatu nawłoci.

Nawłoć pospolita to roślina bardzo interesująca dla pszczelarzy i zielarzy. Wysokie, chwiejące się na wietrze łany złocistych kwiatów nawłoci kwitną przez całe lato aż do późnej jesieni - praktycznie do pierwszych przymrozków

Miód nawłociowy jest zdecydowanie trudniej dostępny niżeli inne rodzaje miodów, między innymi dlatego, że w okresie intensywnego nektarowania nawłoci większość pszczelarzy przygotowuje swoje rodziny pszczele do zimowli.

Miód nawłociowy ma kolor od słomkowego, żółtego po piękny jasnobursztynowy. W smaku jest słodki, ale wyczuwa się charakterystyczną, subtelną kwaśnawo-gorzkawą lub cytrynową nutę. Pachnie bardzo przyjemnie. Dla zachowania jak najdłuższego aromatu należy pamiętać o zamykaniu słoika. Każdy miód bardzo łatwo przechodzi innymi zapachami.

Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.

17 Maja odbyło się pierwsze miodobranie w mojej pasiece w tym roku.

Miód wysłałem do analizy.

Poniżej zamieszczam otrzymany wynik badania miodu

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

O zdrowym miodzie w Naszym Mieście

Wydanie specjalnie Nasze Miasto Konstancin-Jeziorna pisze o Tęczowej Pasiece, zdrowym miodzie i przepysznym piwie.

Więcej w poniższej gazetce.

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652