Poniżej zamieszczam analizę miodu wielokwiatowego. W tabeli jest to próbka nr 1.

Nie ukrywam, że liczyłem, że będzie to miód akacjowy. Wszystkie oznaki na to wskazywały. Jednak jak się okazało pszczółki wolały inne pożytki kwitnące w tym okresie. Akacja zwyczajnie nie nektarowała w tym roku w sąsiedztwie mojej pasieki.

Chciałbym tutaj nadmienić, że akacja jest bardzo zawodnym pożytkiem. Przyjęło się mówić że nektaruje raz na cztery lata. A wszystko to za przyczyną pogody. Do obfitego nektarowania akacji potrzebny jest deszcz na przemian z ciepłą i bezwietrzną pogodą. A w tym roku jak wszyscy pamiętamy w czasie kwitnienia akacji pogoda była zgoła odmienna w drugiej połowie maja aż do końca miesiąca. Jednocześnie za sprawą przymrozków większość kwiatów akacji uległa uszkodzeniu.

Miodobranie odbyło się dnia 30 maja 2011 roku. Z analizy nie wynika bezpośrednio że był to wielokwiatowy. Wśród stwierdzonych pyłków pojawił się rzepak (jary), śliwa, kruszyna, wyka, facelia, koniczyna biała oraz wierzba. Skład zatem tego miodu bardzo bogaty i różnorodny. Ma bardzo łagodny smak i ciekawą kompozycję zapachowo. Gorąco polecam.

Zobacz także

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652