Poniżej zamieszczam dwie analizy miodu nawłociowego.

Nawłoć kanadyjska

Pierwszą analizę zleciłem po pierwszym miodobraniu z nawłoci. Wynik analizy jest fascynujący. 83% pyłku z nawłoci. Daje to praktycznie czysty miód nawłociowy o charakterystycznym cytrynowo - kwaskowym smaku i ciekawym aromacie.

Drugą analizę zleciłem po miodobraniu które przeprowadziłem 18 września. I okazało się że również jest to miód nawłociowy. Co ciekawe tej nawłoci jest mniej 73,6%, natomiast dzięki dużej zawartości pyłku z maliny  - 19,3 % ma ciemniejszy kolor oraz łagodniejszy - a jak dla mnie osobiście- ciekawszy i bogatszy smak.

To ciekawy eksperyment. Bo można by powiedzieć ze jest to miód nawłociowo - malinowy. Oczywiście żadna norma takiego miodu nie przewiduje ale potocznie można się pokusić o takie stwierdzenie.

Zobacz także

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652