Spis treści
O samej Analizie
Warto wiedzieć
Wszystkie strony

Na wstępnie chciałbym napisać kilka słów o samej analizie laboratoryjnej miodu. Po co tyle zamieszania i po co dodatkowe koszty?

Wiec tak. Analizę miodu wykonuję się w oparciu o polską normę określającą szczegółowo jakie parametry powinien spełniać miód. W takiej analizie bardzo łatwo można wychwycić zafałszowania miodu. Mogą być różnorodne...

- zamiast nektaru nieuczciwy pszczelarz podaje pszczołom roztwór cukru, który pszczoły przenoszą do ula, trochę go "zanieczyszczą" miodem. I taki produkt sprzedawany jest jako miód.

 

 

Drugie zafałszowanie polega na sprzedawaniu miodu, który nie pochodzi z naszego kraju. Wówczas można w jego składzie odnaleźć pyłek z roślin które rosną np. w Chinach.

Kolejna sprawa dotyczy samego procesu przechowywania miodu a wcześniej jego pozyskiwania. Jeśli miód był źle odebrany, lub był źle przechowywany, lub był podgrzewany aby go zdekrystalizować w sposób nieprawidłowy w górę idzie wskaźnik HMF.

Niestety. Tego Klient nie jest w stanie sprawdzić w żaden sposób. Jedynie zaufanie do pszczelarza ma tutaj ogromne znaczenie. Ja postanowiłem iść nowoczesną ścieżka pszczelarzenia i po pierwsze nie wróżyć z fusów podczas określania odmianowości miodu a po drugie chcę Klientowi pokazać że miód nie jest w żadnym stopniu zafałszowany.

Pamiętajmy. Każdy prawdziwy miód krystalizuje. Jeden wcześniej tak jak miód rzepakowy bądź miód nawłociowy inne jak miód akacjowy dłużej. Jednak jeśli zimą Klient kupuje miód w postaci płynnej (patoka) to już może byc pewien, ze pszczelarz "majstrował' przy tym miodzie, choćby go dekrystalizując - a odbywa się to podgrzewając miód do temperatury max 45C najlepiej 42. Jednak i  w tym procesie zachodzą nieodwracalne zmiany w składzie miodu. Jego bioaktywność zdecydowanie spada a zarazem jego właściwości zdrowotne.

 



Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652