Sezon 2016

W naszej ofercie występują miody: wielokwiatowy, akacjowy, rzepakowy, mieszany: akacjowo-rzepakowy, spadziowy (spadź liściasta), lipowy z domieszką spadzi, oraz hit: miód nawłociowy, miód gryczany i wrzosowy.

Duża cześć miodów jest kremowana. W tej postaci dostępny jest miód rzepakowy, gryczany, wrzosowy oraz nawłociowy." Więcej na temat kremowania miodu można przeczytać tutaj.

Miód dostępny jest w słoikach 900 ml (1250g), 450ml (625g)

Miody z sezonu 2016

W chwili obecnej dostępne są miody:

  • wielokwiatowy klonowo - wierzbowy - wiosenny- Sprzedany
  • rzepakowy - kremowany
  • faceliowy - sprzedany
  • nektarowo-spadziowy
  • lipowy  - sprzedany
  • wielokwiatowy
  • gryczany sprzedany
  • nawłociowy
  • wrzosowy

Organizuję, wykłady, zajęcia dla dzieci i dorosłych z zakresu życia rodziny pszczelej, o produktach pszczelich oraz pokaz wyrobu świec woskowych.

Zainteresowanych zakupem miodu bądź innymi tematami proszę o kontakt e-mailowy: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. albo pod numerem telefonu 501 550 652

Zamówienie można odebrać osobiście (proszę wcześniej o telefon, gdyż nie zawsze jestem w pasiece). Możliwa jest też wysyłka. Na terenie gminy Konstancin-Jeziorna, powiatu piaseczyńskiego oraz Warszawy istnieje możliwość dowozu do zamawiającego (po uprzednim umówieniu się).

Miód z Tęczowej Pasieki można kupić również w:

Józefosławiu w sklepie z Produktami Benedyktyńskimi ul. Osiedlowa 45

W Warszawie w sklepie Delicje ul. Grenadierów 34 visa a vis Szpitala Grochowskiego

Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam do Tęczowej Pasieki. Na miejscu można spróbować każdego rodzaju miodu z naszej oferty, a jeśli pogoda pozwoli, możliwe jest też krótkie zwiedzanie.

 

 

 

Po każdym miodobraniu reprezentacyjną próbkę miodu wysyłam do laboratorium celem wykonania analizy jakości miodu. Wyniki dostępne są w zakładce Analizy.

Analiza obejmuje wiele parametrów, z których najważniejsze to:

§ skład pyłkowy - w ten sposób określany jest rodzaj miodu. Wówczas nie ma wątpliwości, gdzie moje pszczółki latały i z jakich roślin zbierały nektar.

 

§ zawartość wody - nie może przekraczać 20%. Jest to podstawowy parametr mówiący o dojrzałości miodu.

Zapraszam do zapoznania się z wynikami analizy laboratoryjnej naszych miodów.

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652