Witam na stronie Tęczowej Pasieki

Pszczoła na facelii

Witam na stronie mojej Tęczowej Pasieki.

Pasieka usytuowana jest we wsi Cieciszew, gmina Konstancin Jeziorna, malowniczo położonej w prarzeczu Wisły. Okoliczne tereny nie są wykorzystywane rolniczo, dzięki czemu negatywny wpływ chemizacji rolnictwa nie odbija się na zdrowiu i kondycji pszczół. Pszczoły zaś zbierają czysty nektar, nieskażony przez ślady stosowania środków ochrony roślin.

Pasieka jest wpisana do Rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Sezon 2016

W naszej ofercie występują miody: wielokwiatowy, akacjowy, rzepakowy, mieszany: akacjowo-rzepakowy, spadziowy (spadź liściasta), lipowy z domieszką spadzi, oraz hit: miód nawłociowy, miód gryczany i wrzosowy.

Duża cześć miodów jest kremowana. W tej postaci dostępny jest miód rzepakowy, gryczany, wrzosowy oraz nawłociowy." Więcej na temat kremowania miodu można przeczytać tutaj.

Miód dostępny jest w słoikach 900 ml (1250g), 450ml (625g)

Miody z sezonu 2016

W chwili obecnej dostępne są miody:

  • wielokwiatowy klonowo - wierzbowy - wiosenny- Sprzedany
  • rzepakowy - kremowany
  • faceliowy - sprzedany
  • nektarowo-spadziowy
  • lipowy  - sprzedany
  • wielokwiatowy
  • gryczany sprzedany
  • nawłociowy
  • wrzosowy

Organizuję, wykłady, zajęcia dla dzieci i dorosłych z zakresu życia rodziny pszczelej, o produktach pszczelich oraz pokaz wyrobu świec woskowych.

Zainteresowanych zakupem miodu bądź innymi tematami proszę o kontakt e-mailowy: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. albo pod numerem telefonu 501 550 652

Zamówienie można odebrać osobiście (proszę wcześniej o telefon, gdyż nie zawsze jestem w pasiece). Możliwa jest też wysyłka. Na terenie gminy Konstancin-Jeziorna, powiatu piaseczyńskiego oraz Warszawy istnieje możliwość dowozu do zamawiającego (po uprzednim umówieniu się).

Miód z Tęczowej Pasieki można kupić również w:

Józefosławiu w sklepie z Produktami Benedyktyńskimi ul. Osiedlowa 45

W Warszawie w sklepie Delicje ul. Grenadierów 34 visa a vis Szpitala Grochowskiego

Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam do Tęczowej Pasieki. Na miejscu można spróbować każdego rodzaju miodu z naszej oferty, a jeśli pogoda pozwoli, możliwe jest też krótkie zwiedzanie.

Nasza pasieka

Zdjęcia

  • Uratowali milion
    pszczół
  • Pasieka
  • Moja Pasieka
  • Zdjecia z Pasieki
  • Węza Wiosna 2013 18
    kwietnia
  • Moja Pasieka
KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652