Po każdym miodobraniu reprezentacyjną próbkę miodu wysyłam do laboratorium celem wykonania analizy jakości miodu. Wyniki dostępne są w zakładce Analizy.

Analiza obejmuje wiele parametrów, z których najważniejsze to:

§ skład pyłkowy - w ten sposób określany jest rodzaj miodu. Wówczas nie ma wątpliwości, gdzie moje pszczółki latały i z jakich roślin zbierały nektar.

 

§ zawartość wody - nie może przekraczać 20%. Jest to podstawowy parametr mówiący o dojrzałości miodu.

Zapraszam do zapoznania się z wynikami analizy laboratoryjnej naszych miodów.

Nasza pasieka

Zdjęcia

  • Moja Pasieka
  • Zdjecia z Pasieki
  • Wyklady
  • Zdjecia z Pasieki
  • Wyklady
  • Węza Wiosna 2013 18
    kwietnia
KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652