Jesień w pasiece rozpoczyna się w niektórych rejonach Polski już "po lipie".

Ze względu na późny pożytek z nawłoci w mojej pasiece właśnie szykuję się do ostatniego w tym roku miodobrania. Planuję je na 22 września - jeśli pozwoli pogoda. Po miodobraniu pszczelarz wykonuje jesienny przegląd gniazd pszczelich rodzin. Odpowiednio układa ramki w ulach. Następnie rozpoczyna się podkarmianie zimowe. Pszczołom podaję specjalny pokarm - w zależności od rodziny. Pokarm ten (niemieckiej firmy) jest tak przygotowany, że pszczoły muszą znieść go z podkarmiaczki do gniazda i tam odpowiednio poukładać. Jest to invert.

W okresie późniejszym, kiedy w rodzinach pszczelich nie ma już czerwiu, rozpocznę polewanie pszczół Bivitalem, w celu walki z warrozą - pasożytem często nazywanym "pszczelą wszą". Jak już wspominałem, jest to sposób biologiczny - nie chemiczny - zwalczania tego pasożyta.

Tak przygotowane rodziny wchodzą w zimowlę. Z moimi kochanymi pszczółkami zobaczę się, niestety, dopiero wiosną, po pierwszym oblocie...

Zimowla.

W tym miejscu chciałbym napisać kilka słów na temat tego co pszczoły robią zimą.

Kiedy rozmawiam z klientami, znajomymi pytają się mnie na ogół "czy pszczoły już śpią"

Moja odpowiedź brzmi "Nie" bo pszczoły zimą nie śpią - w takim rozumieniu jak chociażby niedźwiedź.

Zatem co robią pszczoły zimą?

Każdy pszczelarz przed zimą dokarmia pszczoły, tak żeby w trakcie Zimowli (zimy) pszczoły miały co jeść. Zimą pszczoły skupiają się w kulę, kształtu jajowatego i ścisło skupione poruszają mięśniami odwłoka wydzielając ciepło.

Kula ta cały czas "wiruje" A mianowicie pszczoły, które są na zewnątrz kuli marzną i wchodzą do wewnątrz a te które się ogrzały pomału zajmują miejsce tych które były na obrzeżach kuli. Kula ta nazywa się Kłębem zimowym.

Jako że pszczoły nie brudzą w ulu a przez cały okres zimowli, pszczoły się odżywiają, wszystkie produkty przemiany materii przechowują w specjalnie do tego przystosowanym jelicie. Kiedy temperatura na wiosnę osiągnie w cieniu powyżej 10C pszczoły wylatują z ula i opróżniają jelito. Takie zachowanie nazywane jest oblotem oczyszczającym. W zeszłym roku pierwszy oblot odbył się 28 lutego 2011 roku. W tym czasie dobrze jest nie rozwieszać w pobliżu pasieki prania ani tez nie parkować samochodów.

Matka pszczela na plastrze

Pszczelarstwem zajmuję się od kilku lat. Nie sądziłem że tak mnie to wciągnie i stanie się nie wiadomo kiedy ogromną pasją. Pasja ta, fascynacja, narastała razem z tym jak poznawałem od środka życie rodziny pszczelej w ulu. W tej części mojej strony, chciałbym wszystkim przybliżyć nieco jak to jest w ulu, skąd w ogóle biorą się pszczoły, skąd bierze się miód, po co pszczoły zbierają pyłek oraz o samej pracy pszczelarza. Każdego, kto chciałby poczuć zapach powietrza wydobywającego się z ula, potrzymać w reku ramkę pszczelą, zobaczyć na własne oczy matkę pszczelą - królową zapraszam do swojej pasieki. Chętnie opowiem i podzielę się swoimi doświadczeniami.

Jednocześnie czekam na wszelkie sugestie dotyczące strony, jej zawartości oraz pytań, na które odpowiem.

Z pszczelarskim pozdrowieniem

Zbyszek (Zibi)

Rodzina pszczela traktowana i definiowana jest jako organizm.

W skład rodziny pszczelej wchodza następujące rodzaje osobników
- pszczoły robotnice
- trudnie
- matka pszczela zwana królową

PSZCZOŁY ROBOTNICE (osobniki żeńskie)

W rodzinie pszczelej występuje podział pszczół robotnic w zależności od ich wieku. Pszczoła robotnica rodzi się (wygryza) po 21 dniach od złożenia zapłodnionego jaja przez matkę pszczelą.

W tym miejscu chciałbym przybliżyć kilka ciekawostek z życia rodziny pszczelej.

Rodzina pszczela liczy od 20 000 do nawet 120 000 osobników. Liczebność głownie zależy od pory roku oraz od siły rodziny.

Zimą rodzina jest mniejsza liczy 20 - 30 tysięcy osobników, latem w pełni sezonu 80 a nawet 120 tysięcy osobników.

Aby pszczoły mogły wyprodukować jeden kilogram  miodu muszą:

wykonać lotów ok 160 tysiecy lotów

odwiedzić kwiatów od 200 tysiecy (lipa) do 2 mln 100 tysięcy (facelia)

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

O zdrowym miodzie w Naszym Mieście

Wydanie specjalnie Nasze Miasto Konstancin-Jeziorna pisze o Tęczowej Pasiece, zdrowym miodzie i przepysznym piwie.

Więcej w poniższej gazetce.

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652