Matka pszczela na plastrze

Pszczelarstwem zajmuję się od kilku lat. Nie sądziłem że tak mnie to wciągnie i stanie się nie wiadomo kiedy ogromną pasją. Pasja ta, fascynacja, narastała razem z tym jak poznawałem od środka życie rodziny pszczelej w ulu. W tej części mojej strony, chciałbym wszystkim przybliżyć nieco jak to jest w ulu, skąd w ogóle biorą się pszczoły, skąd bierze się miód, po co pszczoły zbierają pyłek oraz o samej pracy pszczelarza. Każdego, kto chciałby poczuć zapach powietrza wydobywającego się z ula, potrzymać w reku ramkę pszczelą, zobaczyć na własne oczy matkę pszczelą - królową zapraszam do swojej pasieki. Chętnie opowiem i podzielę się swoimi doświadczeniami.

Jednocześnie czekam na wszelkie sugestie dotyczące strony, jej zawartości oraz pytań, na które odpowiem.

Z pszczelarskim pozdrowieniem

Zbyszek (Zibi)

Zobacz także

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652