W tym miejscu chciałbym przybliżyć kilka ciekawostek z życia rodziny pszczelej.

Rodzina pszczela liczy od 20 000 do nawet 120 000 osobników. Liczebność głownie zależy od pory roku oraz od siły rodziny.

Zimą rodzina jest mniejsza liczy 20 - 30 tysięcy osobników, latem w pełni sezonu 80 a nawet 120 tysięcy osobników.

Aby pszczoły mogły wyprodukować jeden kilogram  miodu muszą:

wykonać lotów ok 160 tysiecy lotów

odwiedzić kwiatów od 200 tysiecy (lipa) do 2 mln 100 tysięcy (facelia)

a następnie odparować nadmiar wody. W miodzie dojrzałym wody jest nie więcej niż 20% natomiast w nektarze zawartość wody może dochodzić do 80%.

W rodzinie pszczelej zimującej nie ma trutni. Pszczoły w jesieni pozbywaj się wszystkich trutni z ula. Jeśli jakiś jest bardzo oporny i nie chce wyjść dobrowolnie to dwie pszczoły "biorą go pod pachy" i wyciągają z ula.

Na wiosnę pszczoły wychowają sobie nowe trutnie.

Rodzina pszczela na swoje potrzeby rocznie zużywa około 80 kg miodu oraz około 15 -30 kg pyłku.

Pszczoły zbieraczki w poszukiwaniu źródeł nektaru i pyłku odlatują max na 2 km od ula. Może się jednak zdążyć ze odległość na która lecą będzie nawet 5 km. Lot taki jest nieekonomiczny. Bo więcej "paliwa" zużyją na sam lot niż przyniosą do ula.

Dziennie jedna pszczoła zbieraczka wykonuje:
- ok 10 lotów po nektar
- ok 15 lotów po pyłek
- ok 100 lotów po wodę

Długość życia pszczół wynosi:

- robotnice do 5 tygodni w sezonie. Natomiast pszczoły zimujące nawet 6 miesięcy od (sierpnia-września do marca-kwietnia a czasami nawet do maja)

- matka (królowa) do 6 lat.

 

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652