Rodzina pszczela traktowana i definiowana jest jako organizm.

W skład rodziny pszczelej wchodza następujące rodzaje osobników
- pszczoły robotnice
- trudnie
- matka pszczela zwana królową

PSZCZOŁY ROBOTNICE (osobniki żeńskie)

W rodzinie pszczelej występuje podział pszczół robotnic w zależności od ich wieku. Pszczoła robotnica rodzi się (wygryza) po 21 dniach od złożenia zapłodnionego jaja przez matkę pszczelą.

Przez:

 

1-3 dni po wygryzieniu zajmuje się czyszczeniem i polerowaniem komórek w plastrze przygotowując je pod następne pokolenia pszczół
od 3-6 dnia zajmują się karmieniem larw starszych
od 7-14 dnia zajmują się karmieniem larw młodszych
od 8-14 dnia zajmują się odbieraniem pyłku i nektaru od pszczół zbieraczek. Nektar  przerabiają na miód a pyłek jest magzynowany w komórkach, ubijany głową i taki pyłek nazywa się Pierzgą.
od 15-18 dnia zajmują się budową plastrów
od 19-21 dnia zajmują się obroną gniazda - strażniczki

od 21 do końca swojego życia pracują jako zbieraczki

Pszczoły umierają w większości z przepracowania w 5-6 tygodniu swojego życia.

TRUTNIE (osobniki męskie)

Trutnie w ulu nic nie robią. Łażą leniwie po plastrach, nadstawiają języczki aby pszczoły je karmiły (same nie pobierają pokarmu). Jedyną rolę jaką pełnią to jest unasiennienie matki w trakcie lotu weselnego.
Truteń rozwija się z niezapłodnionego jaja składanego przez matkę. Zatem truteń nie ma ojca ale za to ma dziadka. :-)

Trutnie żyją w rodzinie pszczelej przez cały sezon. W jesieni nie są już w ulu potrzebne. Są zbędnym bagażem do wykarmienia. W związku z tym pszczoły usuwają trutnie jesienią z ula. Brutalne ale prawdziwe. Jeśli
jest jakiś osobnik bardzo namolny i nie chce dać się wypędzić wówczas dwie pszczoły robotnice biorą delikwenta "pod paszki" i wyrzucają z ula.

Zapraszam do obejrzenia filmiku, który nagrałem we wrześniu 2010 jak to pszczoły obchodzą się z trutniami.
ArtCreative Design and Custom coding">Film Trutnie OUT

MATKA PSZCZELA - KRÓLOWA

Matka pszczela na plastrze

Matka pszczela rozwija się z jaja zapłodnionego i od czasu złożenia jaja do jej wygryzienia mija jedynie 16 dni.

Jest to pszczoła która najdłużej żyje w rodzinie pszczelej. Jest odpowiedzialna za tworzenie się nowych pokoleń pszczół. Tylko matka może składać jaja z których rozwijają się pszczoły robotnice i trutnie.

Z ciekawostek o matce pszczelej.

Matka pszczela w kilka dni po tym jak się urodzi (wygryzie) wylatuje na jedyny w swoim życiu lot godowy - zwany Lotem Weselnym. W trakcie takiego lotu, matka udaje się do miejsca zwanego trutowiskiem i tam kopuluje z kilkunastoma trutniami.
Następnie wraca do ula z którego wyfrunęła i po kilku dniach zaczyna składać jaja. Warto tutaj nadmienić, że truteń po kopulacji natychmiast umiera.

Matka pszczela jest podstawą funkcjonowania rodziny pszczelej. Zdrowa, młoda matka działa pobudzająco i motywująco na pszczoły. W obecności matki pszczoły są pracowite, zbierają nektar i pyłek, chętnie budują plastry. Jeśli z jakiś powodów ginie matka pszczela to pszczoły juz po 30 minutach od jej utraty zachowują się nerwowo. Jakby zdawały sobie sprawę że ich byt jest zagrożony. Podejmują wtedy czynności "ratunkowe", budują mateczniki ratunkowe z których wygryzą się młode królowe.

Ponieważ w rodzinie pszczelej jest tylko jedna matka, zatem jeśli  pszczoły budują kilka mateczników to co się dzieje z tymi matkami. A więc pierwsza matka która się urodzi "likwiduje" pozostałe mateczniki. Jeśli w tym samym czasie wygryzą się dwie lub więcej matek, wówczas matki walczą ze sobą i przeżyje najsilniejsza.

W nowoczesnej pasiece - a taką chce prowadzić i prowadzę, nowoczesna gospodarka opiera się o częsta wymianę matek starych na matki nowe. Z reguły matki w ulach nie trzyma się dłużej niż dwa lata. Matka starsza staje się coraz bardziej niewydajna jeśli chodzi o składanie jaj, i w pewnym momencie - w obliczu słabnięcia siły rodziny pszczelej, same pszczoły zdecydują o wymianie matki w procesie Cichej wymiany. Dlatego też każda matka zakupiona u renomowanego hodowcy matek, posiada swój rodowód, numer oraz jest oznakowana kolorowym opalikiem. Kolor opalika nie jest obojętny. Jest 5 kolorów opalików. Dla każdego roku inny. I tak w 2010 roku był to niebieski, w tym roku 2011 jest biały, w roku 2012 będzie to kolor żółty. potem zielony i znowu niebieski.

 

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652