W tym miejscu chce przybliżyć nieco temat Rójki i Rojenia się pszczół. Ponieważ każdy z nas słyszał o tym, niektórzy widzieli uwiązany rój pszczół to poświecę temu tematowi oddzielny artykuł.

Wiec może od początku. Co to jest rój, jak powstaje.

Rój i rojenie się pszczół jest to naturalny podział rodziny pszczelej. W wyniku tego podziału powstaje nowa rodzina pszczela w pełni gotowa do założenia nowego gniazda w nowym miejscu.
W wielkim skrócie. Pierwszy rój, który wychodzi na wiosnę z rodziny pszczelej nazywany jest Pierwakiem. W jego skład może wchodzić do 60% pszczół z macierzystej rodziny pszczelej (Macierzaka) oraz stara matka.

Kiedy w ulu jest za ciasno, pszczoły podejmują decyzję o dzieleniu się. Zakładają mateczniki, przestają pracować i czekają na wyjście roju. Matka składa jajka w matecznikach i 9 dnia od złożenia jajka wychodzi pierwszy rój z ula.
W macierzaku pozostają mateczniki. Za 9 dni od wyjścia roju wygryzie się (urodzi się) pierwsza młoda matka. Jeśli pszczoły postanowią dalej się roić wyjdzie drugi rój - Drużak itd. Dla pszczelarza jest to oczywiście dramat.
Z takiej wyrojonej rodziny nie wiele zostaje. Na pewno miodu nie będzie. Oraz pszczelarz traci "starą matkę" tą którą kupił u hodowcy. Pozostaje matka kundel. Zatem wszelkie prace pszczelarza na wiosnę mają miedzy innymi na celu utrzymanie
rodziny pszczelej ciągle w nastroju roboczym i nie dopuszczenie do wejścia rodziny w nastrój rojowy.

 

Wrócę teraz do samego roju. Kiedy pszczoły są już w nastroju rojowym, nie pracują - obijają się - opijają się miodem i czekają na sygnał do wyjścia z ula. W skład roju wchodzą pszczoły z każdej kasty wiekowej. Tak żeby po osiedleniu się w miejscu docelowym
podjąć od razu pracę tak jak normalna rodzina pszczela. Miejsce osiedlenia pszczół z roju nie jest przypadkowe. Na kilka dni przed wyjściem roju, pszczoły zwiadowczynie szukają nowego miejsca na osiedlenie się np dziupli, starego ula, może to być nawet kosz na śmieci, lub opuszczone poddasze altanki lub inne miejsce gdzie pszczoły będą miały schronienie i warunki do rozwoju.

Rój wychodzi z ula, matka po wyfrunięciu z ula siada na pobliskim drzewie, krzaku. Wszystkie pszczoły uwiązują się wokół niej. Kiedy zwiadowczynie "podejmą decyzję" co do miejsca osiedlenia się (decyzję podejmują pszczoły) cały rój udaje się we wskazane miejsce. 
Może się tak zdążyć że pszczoły "nie mogą się zdecydować" i taki rój wisi przez kilka dni - potem i tak odleci a na pewno nigdy nie wróci do macierzaka.

Zobacz także

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652