Zimowla.

W tym miejscu chciałbym napisać kilka słów na temat tego co pszczoły robią zimą.

Kiedy rozmawiam z klientami, znajomymi pytają się mnie na ogół "czy pszczoły już śpią"

Moja odpowiedź brzmi "Nie" bo pszczoły zimą nie śpią - w takim rozumieniu jak chociażby niedźwiedź.

Zatem co robią pszczoły zimą?

Każdy pszczelarz przed zimą dokarmia pszczoły, tak żeby w trakcie Zimowli (zimy) pszczoły miały co jeść. Zimą pszczoły skupiają się w kulę, kształtu jajowatego i ścisło skupione poruszają mięśniami odwłoka wydzielając ciepło.

Kula ta cały czas "wiruje" A mianowicie pszczoły, które są na zewnątrz kuli marzną i wchodzą do wewnątrz a te które się ogrzały pomału zajmują miejsce tych które były na obrzeżach kuli. Kula ta nazywa się Kłębem zimowym.

Jako że pszczoły nie brudzą w ulu a przez cały okres zimowli, pszczoły się odżywiają, wszystkie produkty przemiany materii przechowują w specjalnie do tego przystosowanym jelicie. Kiedy temperatura na wiosnę osiągnie w cieniu powyżej 10C pszczoły wylatują z ula i opróżniają jelito. Takie zachowanie nazywane jest oblotem oczyszczającym. W zeszłym roku pierwszy oblot odbył się 28 lutego 2011 roku. W tym czasie dobrze jest nie rozwieszać w pobliżu pasieki prania ani tez nie parkować samochodów.

Zobacz także

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652