Jesień w pasiece rozpoczyna się w niektórych rejonach Polski już "po lipie".

Ze względu na późny pożytek z nawłoci w mojej pasiece właśnie szykuję się do ostatniego w tym roku miodobrania. Planuję je na 22 września - jeśli pozwoli pogoda. Po miodobraniu pszczelarz wykonuje jesienny przegląd gniazd pszczelich rodzin. Odpowiednio układa ramki w ulach. Następnie rozpoczyna się podkarmianie zimowe. Pszczołom podaję specjalny pokarm - w zależności od rodziny. Pokarm ten (niemieckiej firmy) jest tak przygotowany, że pszczoły muszą znieść go z podkarmiaczki do gniazda i tam odpowiednio poukładać. Jest to invert.

W okresie późniejszym, kiedy w rodzinach pszczelich nie ma już czerwiu, rozpocznę polewanie pszczół Bivitalem, w celu walki z warrozą - pasożytem często nazywanym "pszczelą wszą". Jak już wspominałem, jest to sposób biologiczny - nie chemiczny - zwalczania tego pasożyta.

Tak przygotowane rodziny wchodzą w zimowlę. Z moimi kochanymi pszczółkami zobaczę się, niestety, dopiero wiosną, po pierwszym oblocie...

Zobacz także

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652