Witam Serdecznie.

 

Spieszę się podzielić ciekawostką pszczelarską.

Pewnie gdyby to był rok poprzedni i 18 kwietnia 2012 roku nie byłoby w tym nic dziwnego. Jednak ten rok i ten sezon jest zupełnie inny i zadziwiający i zaskakujący.

W jednej z rodzin we wtorek 16 kwietnia włożyłem ramkę z arkuszem węzy. Zrobiłem to dla tego, że podczas przeglądu zaobserwowałem leniuchujące i gotowe do pracy woszczarki. Trochę sam temu nie dowierzałem, gdyż wszystko wskazywałoby na to że ich tam jeszcze nie ma lub też może inaczej, są ale warunki nie sprzyjają jeszcze budowaniu plastrów. Pomyślałem sobie zrobię eksperyment. Efekty sprawdziłem dziś, czyli po dwóch dniach. Ramka w 3/4 została odbudowana. I nie jest to wosk ciemny, czyli odzyskany ze starych plastrów. Widać bardzo wyraźnie biały świeżo wytopiony wosk. Zatem jaki wniosek. Są już odpowiednie warunki bynajmniej w tej jednej rodzinie że siła tej rodziny jest odpowiednia do budowania plastrów. Zadziwiające acz prawdziwe.

 

Zdjęcia odbudowanej węzy w galerii

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2018 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652