Wszystkich zainteresowanych pszczelarzy matkami pszczelimi i odkładami na rok 2016 zapraszam do składania zamówienia. Ilość matek jest ograniczona.

 

Buckfast - matka reproduktorka z duńskiej hodowli.

 

Odkłady pszczele wykonuje na zamówienie na ramce dadanta. Możliwe do wykonania pakiety.

Odkłady 4 ramkowe- 2 ramki czerwiu, ramka zapasów i ramka z pierzgą. Matka z 2016 roku ze sprawdzonym czerwieniem. Na moje matki i odkłady nie ma refundacji.

Ze względu na stawianą wysoką jakość matek pszczelich jak i odkładów ilość ograniczona.

Pamiętajmy, nie ul nosi miód. Dobra matka pszczela to podstawa rodziny pszczelej i bezpośrednie przełożenie na wynik.

 

Więcej szczegółów telefonicznie.

501550652

 

Zapraszam.

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

KOMENTARZE
RSS
WARTO PRZECZYTAĆ

Kremowanie miodu

W tym roku w ofercie Tęczowej Pasieki po raz pierwszy pojawiły się miody kremowane.

Na czym polega kremowanie miodu i jak rozpoznać miód, który jest prawidłowo skremowany?

Kremowanie miodu to inaczej "wymuszenie" krystalizacji drobnoziarnistej miodu płynnego. Prawidłowo przeprowadzony proces kremowania nie zmienia właściwości miodu. Miód skremowany jest pełnowartościowy.

Kremowanie miodu odbywa się w specjalnej maszynie wykonanej ze stali kwasoodpornej przez renomowanego producenta sprzętu pszczelarskiego. Proces kremowania trwa 48 godzin. Kremować można w zasadzie każdy miód.

Miód skremowany składa się z bardzo drobnych kryształków i ma konsystencję smalcu, dzięki czemu daje się swobodnie wyjąć łyżką ze słoika i rozsmarować. Miód prawidłowo skremowany powinien ważyć tyle samo co miód skrystalizowany w naturalny sposób. Często można nabyć miód, który nie został prawidłowo skrystalizowany - lecz tylko napowietrzony. Jego waga jest dużo niższa niż waga miodu naturalnie skrystalizowanego o tej samej objętości.

Kremowanie miodu jest kompromisem pomiędzy doprowadzeniem miodu skrystalizowanego do postaci płynnej podczas obróbki termicznej (podgrzewanie) a miodem skrystalizowanym w drobne kryształki. Z tą jedną ważną różnicą: że podgrzewanie miodu powyżej 42 stopni C wpływa znacząco na obniżenie jego wartości - może nawet doprowadzić do utraty wszystkich cech, którymi charakteryzuje się prawdziwy naturalny miód.

Gorąco polecam miód kremowany.

 

Więcej …

Miód Naturalny © 2010 - 2017 Tęczowa Pasieka

tel. 501 550 652